Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová zpráva o stavu Babiše ml.: Je v péči doktorů a nikam nepojede, vzkázal právník

Autor: ČTK, simao - 
20. prosince 2018
09:09

Žije v Ženevě se svou matkou, je švýcarským občanem. Andrej Babiš mladší nadále pobývá v Ženevě, nikam se neztratil a nikam neodjíždí, řekl Právu Petr Topinka, obhájce premiérova syna. A potvrdil, že Babiš junior, který dle předsedy vlády trpí schizofrenií, zůstává v ambulantní péči ženevské nemocnice. Do Česka se vracet nechce, jak již dříve avizoval v rozhovoru pro Blesk Zprávy jeho otec.

Zatímco Andrej Babiš starší byl za svým synem 17. listopadu, Babiš junior měl nedávno jinou návštěvu. Svého nového obhájce Petra Topinku. „Mohu potvrdit, že jsme za klientem byli ve Švýcarsku a hovořili s ním. Rovněž mohu po souhlasu klienta sdělit, že je v péči univerzitní nemocnice v Ženevě, ale pouze v ambulantní péči. Je tedy stále ve Švýcarsku, nikam se neztratil a nikam neodjíždí,“ řekl Topinka Právu.

Šok ze schizofrenie

O nemoci svého syna se premiér Babiš rozpovídal i v rozhovoru pro Blesk Zprávy. „Schizofrenie je skutečně choroba, kde si pacient nikdy nepřizná, že je nemocný,“ uvedl před měsícem a dodal: „Samozřejmě jsem byl v šoku, že syn má tu nemoc.“

Babiš starší také uvedl, že jeho syn, který si na Krymu našel přítelkyni Jelizavetu, se do Česka vydat neplánuje. Loni tu byl na svatbě svého otce s druhou životní partnerkou Monikou Babišovou. „On sem nikdy nepřijde, má z toho fobii. On nepřijde nikdy do České republiky a já jsem šťastný, že můj syn má přítelkyni a jeho stav byl celkem v pořádku, než vznikla tahle aféra,“ říkal Babiš Blesk Zprávám.  

Právo nyní s odkazem na důvěryhodný zdroj uvádí, že „švýcarští lékaři odmítají odvoz Babiše mladšího z Ženevy, natož převoz do Česka, kam prý ostatně odmítá odjet i on sám“ a „Babišův psychický stav je sice díky medikaci stabilizovaný, nicméně není nejlepší“.

Nový obhájce

Vedle toho je však Andrej Babiš mladší nadále obviněn v kauze Čapí hnízdo. Byl jedním z vlastníků anonymních akcií v době, když farma dostala 50milionovou dotaci od EU, určenou pro malé a střední podniky. 

Jeho zdravotní posudek dělala ještě v Česku lékařka Dita Protopopová (ANO), její manžel Petr pak s Andrejem mladším jel na Krym. Kauzu rozpoutala reportáž z 12. listopadu, kdy Server Seznam Zprávy zveřejnil rozhovor natočený mezi dveřmi Babišova ženevského bytu.

Syn premiéra tehdy řekl, že ho na Krymu drželi proti jeho vůli, mluvil o „únosu“ a o tom, že premiér podle něj chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka.

Nyní jej zastupuje advokát Topinka, v minulosti to byl brněnský právník Michael Bartončík, který ale ukončil spolupráci kvůli hrozícímu střetu zájmů - zastupuje totiž i premiéra Babiše a jeho manželku Moniku Babišovou. „Dotazoval jsem se dozorového státního zástupce i vyšetřovatele, zda vnímají mé zastupování obou Babišů jako možný střet zájmů, a bylo mi sděleno, že v tuto chvíli nikoli, ovšem v budoucnu to prý vyloučit nelze. Proto jsem z procesní opatrnosti ukončil zastupování Andreje Babiše mladšího,“ řekl Bartončík Právu.

Posudek Protopopové prošel. A co dál?

Babišův mladší také při propuknutí kauzy uvedl, že k farmě Čapí hnízdo, kvůli níž on i jeho otec čelí obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, ale nevěděl, co podepisuje. Uvedl také, že byl jako pacient v Národním ústavu duševního zdraví (NUDZ) a bere léky. Právě v NUDZ se setkal s psychiatričkou Protopopovou. Její posudek měl údajně pomoci Babišovi mladšímu vyhnout se trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. S ohledem na to, že jde o švýcarského občana, nový posudek zatím nemohl být proveden.

NUDZ později uvedl, že Protopopová ve zprávě o stavu Babiše mladšího nepochybila. Její manžel Petr Protopopov pak odmítl, že by Babiše mladšího na Krym unesl. Právu řekl, že byl jeho asistentem a do Ruska a na Krym odjeli kvůli tlaku médií po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo.

marmat ( 20. prosince 2018 17:20 )

Překvapivá je překotná a nafoukaná naivita/amatérizmus, se kterým chtěli odstartovat PUČ !!! A teď jsou fuč ????

marmat ( 20. prosince 2018 17:17 )

titanovejzdenerkk: výcvik hyen a trollů je moje GUSTO

marmat ( 20. prosince 2018 15:58 )

Tak brzo ráno sjetý...ALE FŮJ....zdenkku LŽETE už závodně...žádnej blázinec-pouze ve Vaší hlavě-musíte číst články celé....Toto ani Váš sponzor nepochválí !!!!!!

marmat ( 20. prosince 2018 15:53 )

Proč by to dělal ??? A proč by ho Švýcaři léčili....Nepodsouvejte cokoliv i když jste zaplacen - neblafejte koniny a konspirace! Je to nedůstojné člověka !

marmat ( 20. prosince 2018 15:49 )

pando : I jestliže Vám je 82 let, musíte číst i článek !!! Tam se dozvíte, že info dal nový advokát se souhlasem Juniora

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa