Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanecké hody: Piráti dali tisíce za ovoce, ANO za zvýšení popularity

Autor: zst - 
3. prosince 2018
11:45

Desetitisíce za ovoce, ale také za neznámou mediální analýzu. Takové útraty přiznaly poslanecké kluby ve Sněmovně. Zatímco Piráti utráceli třeba za ovoce, hnutí ANO za odborný posudek. Nejčilejší v útratách své „klubové dotace“ ale bylo hnutí SPD, které peníze dalo do svých zaměstnanců. Informace přinesl web iRozhlas.cz.

Hned 33 tisíc korun utratili podle zjištění webu Piráti na ovoce. „Zvýšená intenzita práce našich zaměstnanců a časté návštěvy expertů v porovnání s ostatními kluby mohou znamenat mimo jiné i větší nároky na množství objednávaného občerstvení, mezi které pravidelně zahrnujeme i takové potraviny, které zajišťují dostatečný přísun vitaminů,“ řekl serveru iRozhlas.cz k nákladům Pirátů na ovoce tajemník klubu Štěpán Rattay.

Piráti vedou své výdaje velmi detailně, zároveň v porovnání s ostatními kluby vyčerpali ze své dotace ve výši milion korun nejmenší podíl, a to necelých 69 procent.

To hnutí ANO vydalo 136 tisíc na odborný posudek, jehož detaily nejsou známy. Jako nejpočetnější klub má také nárok na vyšší dotace, za půl roku to bylo celkem 2,6 miliony korun. 70 procent z peněz šlo na platy zaměstnanců klubu, statisícové částky ale také mířily na výjezdní zasedání či občerstvení.

Letos v březnu zákonodárci v rámci výjezdů vyúčtovali také odborný posudek za 136 tisíc. O co přesně se jednalo, místopředseda klubu a manažer hnutí Jan Richter neřekl. „Šlo o individuální mediální posouzení a poradenství pro 78 členů poslaneckého klubu. Zpracovatel nedal souhlas se zveřejněním,“ uvedl jen.

Nejštědřejší bylo v útratách hnutí SPD, to vyčerpalo téměř všechny peníze, celkem 95 procent. Dotace je přitom vzhledem ke stejně početnému klubu shodná s klubem Pirátů. Drtivá většina šla na platy zaměstnanců, zbylé „drobné“ na kancelářské potřeby, občerstvení či mobilní telefony. Piráti oproti tomu vynaložili na mzdy necelých 61 procent svých výdajů.

„Dle mých informací klasickou zaměstnaneckou smlouvu s poslaneckým klubem nikdo nemá,“ uvedla mluvčí SPD Michaela Dolenská. Posléze alespoň doplnila, že v rámci klubu působí tajemník.

marmat ( 3. prosince 2018 13:12 )

A ANO si může dělat třebas laštovky z papíru....popularitu (i když nechtěnou) jim zvyšují hyeny svým anti-Babiš programem...ten stojí hodně peněz (asi zahrnuto do vitamínků...třeba melounů a dýní)

marmat ( 3. prosince 2018 13:08 )

Dovedete si takového PIRÁTA představit s čímkoliv jiným, než s VITAMÍNY ??? Třeba s kiwi...to by dělalo zaručeně divy !!!

marmat ( 3. prosince 2018 13:06 )

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/580979/nemam-stret-zajmu-vylucuju-babis-odmitl-vraceni-m ilionu-z-eu-pro-agrofert.html druhý----nevím, co smazáno??? zde to jde

marmat ( 3. prosince 2018 13:02 )

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/580913/schillerova-podrzela-babise-dve-miliardy-pro-agro fert-se-bruselu-vracet-nebudou.html JEDEN , kde se diskutuje i o tiskovce......

karima ( 3. prosince 2018 12:54 )

JAKMILE SE, PO DNEŠNÍ TISKOVÉ KONFERENCI, OBJEVILY V DISKUSI PŘÍSPĚVKY NA PODPORU PANA BABIŠE, ČLÁNEK BYL ODSTRANĚN A DSKUSE UKONČENA. FUJ ..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa