Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Z Merkelové se stává „chromá“ kachna, rýpl si Zahradil do předání moci v Berlíně

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2018
10:02

Rozhodnutí německé kancléřky Angely Merkelové odejít z čela své křesťanskodemokratické strany (CDU) nebude mít bezprostřední vliv na postoj Německa v diskusích na úrovni Evropské unie, myslí si odborníci. Posun na německé politické scéně se ale nejspíš promítne do vnímání a následně také výsledků voleb do Evropského parlamentu (EP) příští rok v květnu.

„Je to proces, který se dal čekat. Dříve nebo později k tomu muselo dojít,“ míní politolog Bernard Steunenberg z univerzity v nizozemském Haagu. Merkelová podle něj i poté, co se rozhodla neucházet se v prosinci znovu o vedení CDU, zůstává dalších několik let německou kancléřkou a tedy i klíčovou politickou figurou na evropské scéně.

„Její možnosti na evropské politické scéně už jsou omezené delší dobu, a to dlouhodobou nestabilitou její současné vlády,“ připomíná Steunenberg. Je však podle něj třeba podívat se také do dalších zemí: Británie možná směřuje k tvrdému brexitu, ve Francii má potíže prezident Emmanuel Macron, který u mnoha svých evropských plánů spoléhá na podporu Německa.

„Oslabení Merkelové možná znamená větší roli pro ostatní, ale rozhodně ne konec role Německa a německého vlivu v Evropě,“ poznamenal nizozemský politolog.

Zahradil: Oslabená kancléřka

Podle českého europoslance z ODS Jana Zahradila je stávající dění v Berlíně „tektonickým posunem v německé a potažmo evropské politické krajině“, kdy se dlouhou dobu výrazné politické síly ocitají v krizi. Je podle něj zřejmé, že kancléřčina pozice je nyní oslabená a stává se z ní v politickém smyslu „chromá kachna“.

Když oznámila svůj odchod, začnou se totiž politici orientovat jiným směrem. „Myslím, že toho nejvíc bude chtít využít pan Macron, který se bude chtít stylizovat do nové, budoucí tváře Evropské unie. Zda se mu to podaří, to je jiná otázka,“ podotkl Zahradil s poukazem na květnové eurovolby, které ukážou reálnou míru jeho podpory.

Podle něho je otevřené, jak dalece se Merkelové podaří ovlivnit prosincový výběr nástupce v čele německých křesťanských demokratů. Její odchod z čela CDU a osobnost nového stranického šéfa může mít podle Zahradila vliv i na dění v europarlamentu, až občané zemí bloku zvolí nové europoslance. „CDU je osou Evropské lidové strany (EPP) a pokud bude v krizi, bude to krize i pro EPP,“ dodal.

Podobný vývoj může podle něj oslabit i pozici Němce Manfreda Webera, který se chce příští týden v Helsinkách ucházet o post vedoucího kandidáta EPP v eurovolbách, a tedy i možného budoucího šéfa Evropské komise.

Bruselský expert nečeká zásadní změny ve vztahu k EU

Julian Rappold z bruselského Centra evropských politik (EPC) připomněl, že Merkelová je z nynějších členů Evropské rady nejdéle sloužící šéfkou vlády. „Má dobré znalosti toho, jak summit funguje, často jsou oceňovány její vyjednávací schopnosti. Vlastně také dává EU jakýsi pocit stability,“ připomněl.

Zároveň je ale podle něj pravděpodobné, že při klidném předání moci v Berlíně se postoj Německa vůči EU nijak dramaticky nezmění. „A v nejbližší době nebudou nejspíš ani žádné zásadní změny v německém přístupu ke klíčovým unijním otázkám,“ podotkl.

Podle Rappolda bude ale zajímavé sledovat, jak rozhodnutí Merkelové ovlivní květnové výsledky CDU v eurovolbách či v dalších hlasováních. „Zda to přinese vyšší podporu, zda voliči ocení možný posun strany víc doprava,“ podotkl politolog.

Jestli po eurovolbách CDU uspěje a dostane Manfreda Webera do čela Evropské komise, se podle něj nyní nedá odhadnout vzhledem ke komplexnosti budoucích vyjednávání.

fido2 ( 1. listopadu 2018 11:05 )

Češi jsou sprostý národ, nedivím se Zemanovi, že jim nastavil zrcadlo. Tfuj.

BLB-zdenek ( 1. listopadu 2018 10:30 )

Frajle Merkel se oholila?

sores ( 1. listopadu 2018 10:12 )

Aby ta další němkyně po chlapici Angele nebyla ještě horší be.s.tie než škaredá Angela, je hodně podobná jedné psí rase!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa