Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš už stihl navrhnout Petříčka Zemanovi. Ten mluví o důležité podmínce

Autor: ČTK, simao - 
28. září 2018
21:05

Premiér Andrej Babiš (ANO) již oficiálně navrhl prezidentu Miloši Zemanovi na post ministra zahraničních věcí kandidáta koaliční ČSSD Tomáše Petříčka. Premiér předpokládá, že prezident Petříčka do funkce jmenuje. Babiš to dnes řekl České televizi. Miloš Zeman naopak včera na Barrandově mluvil o tom, co hraje v Petříčkův prospěch a co naopak ohrožuje jeho faktické jmenování.

„Myslím si, že je potřebné, abychom to měli za sebou a aby ta vláda byla kompletní,“ řekl Andrej Babiš ČT.

Sociální demokracie původně navrhla na šéfa diplomacie svého europoslance Miroslava Pocheho. Prezident tuto nominaci odmítl. Představitelé ČSSD poté několikrát zopakovali, že na nominaci trvají.

„Jsem rád, že mě pan premiér již oficiálně navrhl na ost ministra zahraničí panu prezidentovi. Věřím, že hned na začátku října se budu moci s panem prezidentem osobně setkat a představit mu své představy a priority v oblasti zahraniční politiky ČR,“ vzkázal Blesk Zprávám Tomáš Petříček

Babiš a Petříček: Sejdou se v úterý

Premiér se s Petříčkem sejde v úterý, poté se Babiš setká i s prezidentem. Zeman řekl ve středu, že Petříček má slušné kvalifikační předpoklady pro tuto funkci a mohou být důležitější než jeho vazba na Pocheho.

Zeman také uvedl, že o tom, zda Petříčka ministrem skutečně jmenuje, se rozhodne po schůzce s ním. Petříček byl v minulosti asistentem Pocheho v Evropském parlamentu, od srpna je politickým náměstkem ministra zahraničí. Ministerstvo dočasně vede předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Hamáček: Odblokuje to situaci

Hamáček ve čtvrteční MF Dnes k problému okolo ministerstva zahraničí uvedl: „Hlavní komplikací bylo odmítnutí Miroslava Pocheho ze strany prezidenta republiky. Nevidím, že by tam byl nějaký zásadní problém v koalici. Zvolili jsme řešení, které odblokovalo situaci, aby vláda získala důvěru.

I proto Hamáček přistoupil na porušení svého původního slova, že celou situaci ČSSD vyřeší až po volbách. „Ani jednání v rámci sociální demokracie nebyla úplně jednoduchá. Minimálně tady bylo usnesení předsednictva, které jasně schválilo jednotlivá jména,“ upozornil.

Se Zemanem o Petříčkovi mluvil před tím, než prezident vystoupil na jednání vlády ke státnímu rozpočtu. Nezaznamenal od něj „žádné negativní signály“. „Jsem přesvědčen, že se situace navržením Tomáše Petříčka vyřešila a dál budeme pokračovat v počtu pěti ministrů,“ dodal Hamáček MfD. 

Zeman: Petříček je černá skříňka

Zeman ve čtvrtek na TV Barrandov upozornil, že nominaci Petříčka na post ministra zahraničí ještě definitivně nepodpořil. „Já jsem pouze řekl v zájmu objektivity, že má docela slušné kvalifikační předpoklady,“ upozornil Zeman v rozhovoru s moderátorem Jaromírem Soukupem. 

„On pan Petříček má jednu výhodu, která je ovšem velmi, velmi dočasná,  a sice, že svoje názory nevyjádřil tak expresivně a explicitně jako pan Poche, takže je to tak trochu černá skříňka. Na druhé straně ovšem bude muset jít s pravdou ven a u něj bude asi nejdůležitější, zda se mu podaří odpoutat se od pana Pocheho,“ varoval Zeman.

Petříčka se chce ptát i na Pocheho doporučení, aby byl jako ministr „důrazným oponentem premiéra Andreje Babiše“. Zeman by naopak vládu rád viděl jako „soudržný tým“. „Představa, že někdo tam bude vykřikovat něco úplně opačného, než je programové prohlášení vlády, mě poněkud děsí a to by mohl být důvod, proč by se nakonec pan Petříček nestal ministrem zahraničí,“ dodal Zeman.

fizlbabis ( 28. září 2018 23:36 )

Pro mě je zase ksicht ten ožrala, hulvát a odporný dědek Milouš Ovar a já ho tam také nechci, ale co můžu dělat, když ho tam chce převážně venkovská lůza.

glosglober ( 28. září 2018 22:07 )

Ti mladí nám toho už předvedli, že ? Například pan Gross.

glosglober ( 28. září 2018 22:04 )

Neznám a neslyšel jsem nikdy o něm. Na takovémto postu by měl být člověk, kterého veřejnost více zná. Navíc na mě dobrý dojem nedělá. Nějak to s tou mládeží přeháníme.

jentakjenkobliha ( 28. září 2018 21:50 )

Petříčkovi povolí všechny svěrače až se na něho podívá Zeman mrkajícím okem .

kamjdu ( 28. září 2018 21:36 )

Je to ksift, údernickej mládežník, jak za komoušů v padesátých letech. Já ho tam určitě nechci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa