Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš i Hamáček svorně hájí komunisty. Jsou demokratická strana, shodli se

Autor: simao - 
8. srpna 2018
14:25

Vznik vlády ANO a ČSSD podpořila KSČM, lídři obou stran nyní komunisty hájí. Nejprve premiér Andrej Babiš a nyní i vicepremiér Jan Hamáček označili stranu předsedy Vojtěcha Filipa za demokratickou. Spolupráci s Babišem si Hamáček také pochvaluje. Trestní stíhání premiéra považuje za problém, který sice zatěžuje celou politickou scénu, na druhou stranu se ale poměrně dlouho vleče.

„Nemůžu si stěžovat. Spolupráce s hnutím ANO je zatím bez problémů, s Andrejem Babišem jsme v kontaktu, i když je na dovolené,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček ohledně vládní spolupráce s hnutím Andreje Babiše. 

Vládní prázdniny pokračují, Hamáček však má dovolenou za sebou. Dle informací Blesk Zpráv vzal rodinu na dovolenou na Sardinii. To Babiš vyrazil s manželkou a dcerou na řecký ostrov Mykonos. Své volno však nakonec zkrátil kvůli středečnímu příletu speciálu s těly českých vojáků zabitých v Afghánistánu. 

Také Babiš si spolupráci s Hamáčkem opakovaně pochvaluje - nemůže si vynachválit změnu oproti komunikaci s někdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou. Oba pak svorně hájí podporu ze strany KSČM. 

Vyhaslé bohumínské usnesení

Bohumínské usnesení, které ČSSD přijala na svém sjezdu v roce 1995, pokládá Hamáček dnes již za „vyhaslé“. Sociální demokraté se tehdy zavázali, že je pro ně nepřípustná spolupráce s extremistickými politickými stranami a vyloučili politickou spolupráci mj. se sládkovci, ale také právě s KSČM. O zrušení usnesení se v minulosti mluvilo otevřeně, za překonané jej považoval již Hamáčkův předchůdce Sobotka. 

Právě Hamáček nyní KSČM hájí. „Nepokládám KSČM za největší riziko na české politické scéně. Vidím tady podstatně větší riziko, například v SPD. I proto jsme se snažili, aby tady vznikla vláda, na kterou nebude mít vliv SPD. Čistě technicistně, KSČM je demokratická strana. Má stanovy, které schválilo ministerstvo vnitra, funguje tam vnitřní demokracie, její vedení je voleno demokraticky tajnou volbou. Z hlediska fungování je to demokratická strana,“ řekl vicepremiér Novinkám.

Podpora Grebeníčka a spol.: „Není to ideální,“ připustil Babiš

A to nedlouho poté, co se podobně vyjádřil i premiér Babiš. Ten pro změnu v MF Dnes mluvil o KSČM taktéž jako o demokratické straně, která se zachovala státotvorně, když umožnila vznik vlády s důvěrou. Před hlasováním o ní přitom Babiše a spol. hájil třeba i expředseda komunistů Miroslav Grebeníček. 

„Velkým handicapem pro vládu je nepochybně trestní stíhání premiéra Andreje Babiše. Může se mi to nelíbit, ale voliči přisoudili vítězství ve volbách hnutí ANO,“ upozornil 11. července ve Sněmovně Grebeníček, aby o chvíli později dodal: „Nejsem ochoten a nemohu už brát vážně výhrady zhrzených stran pravice, že v čele vlády stane trestně stíhaný premiér.“  

ANO označil za „podnikatelský projekt někdejšího voliče Občanské demokratické strany“, který „vyluxoval“ při prvotním vzestupu voličskou základnu ODS i TOP 09. „Pokud jsme svědky ataků papalášů těchto stran na Andreje Babiše, pak to musím brát jen jako zhrzený pláč nad vlastním rozlitým mlékem,“ uvedl tehdy Grebeníček.

„Projev pana Grebeníčka jsem neslyšel. Samozřejmě, že to není ideální. A je to absurdní. Všichni říkají: oligarcha, velkopodnikatel a komunisti. Ale oni se zachovali státotvorně a umožnili vznik vlády. Proč to neudělala ODS? Vždyť mohla jen odejít ze sálu a nemuseli jsme žádnou dohodu s KSČM mít. Mimochodem, ta dohoda je čistě toleranční, umožnili nám vznik, ale budou nás kontrolovat, kritizovat,“ reagoval později Babiš v MfD.

Na trestní stíhání Babiše nyní upozornil i Hamáček. „Problém pana premiéra logicky zatěžuje celou politickou scénu,“ podotýká. „Nicméně o tom problému všichni věděli a věděli to, když šli k volbám a odevzdávali svoje hlasy. Já bych byl také pro, aby se ta situace vyřešila, ať tak nebo tak. Přijde mi, že už to trvá docela dlouho,“ dodal s tím, že je třeba respektovat nezávislost orgánů činných v trestním řízení - policie, soudů i státních zástupců. A podotkl: „U pana Babiše to má jistý emoční náboj, týká se to jeho a jeho rodiny.“

marmat ( 9. srpna 2018 19:55 )

Od "neposkvrněných/křišťálových" slyšíte 2 roky, že za všechno může ANO.Takže ano...Myslím, že tak začala osekaná chobotnice sice pouštět inkoust, ale je neviditelný a kauzy ODS z něj vystupují zcela plasticky zřetelně a jasně !!! TAKHLE FUNGUJE KARMA.

marmat ( 9. srpna 2018 19:38 )

To, co také absolutně nevydržíte je Kalousek, Farský, Fiala, Bartošek, Michálek...Němcová, Benda, Stanjura.......Je těžké oddělit zrno od plev ve smyslu tohoto článku.

marmat ( 9. srpna 2018 19:34 )

Je to mnohobarevný pohled na rok 2018....29 let po plyšáku.Slyšet Filipa a Kovarčíka vydržíte....Semelová a Skála "vracej" pocity RETRO až na zvracení !!! To jsou fakta.

marmat ( 9. srpna 2018 19:30 )

Přímá úměra v praxi znamená ZDE....naprosto jasně....Čím víc pojedete do Babiše, tím víc voličů mu naženete!!! A tím víc SVÉ voliče otrávíte. Hony a intriky jsou totiž tak zoufalé a naivní, že tak naivní už dlouho nejsou ani fandové DEMO-BLOKU.

Diginka ( 8. srpna 2018 19:00 )

Dobře, pokud pánové připouští, že KSČ je demokratická strana , potom jsou demokratickou stranou i neonacisté a pokud se soudruzi zdraví Čest práci, mouhou se oni zdravit nacistickým pozdravem. No pokud takto smýšlí náš premiér dovede nás určitě daleko...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa