Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zvýšení penzí hoří. Ať se poslanci sejdou co nejdříve, žádá ČSSD

3. srpna 2018
10:28

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) požádal předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) o to, aby co nejrychleji svolal schůzi dolní komory k novele o zvýšení důchodů. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČSSD Petr Vurbs. Sněmovna by se k opětovnému posouzení této předlohy, kterou jí vrátil Senát, měla sejít na mimořádné schůzi pravděpodobně po 21. srpnu, jak řekl v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO).

Novelu je třeba přijmout do září tak, aby se nezkomplikovalo zvýšení penzí od začátku příštího roku. „Zvláště pro mne jako sociálního demokrata je důležité, aby v tomto konkrétním případě senioři nepřišli o zvýšení svých starobních důchodů od nového roku jen kvůli pasivitě politiků,“ napsal Vondráčkovi Hamáček.

Sněmovnou schválená verze novely, kterou sociální demokraté podporují, podle nich zvýší pevnou část penzí o 320 korun a s pravidelnou valorizací tak důchod průměrně vzroste o 918 korun. Lidé starší 85 let navíc získají k důchodu další tisícikorunu.

Senát chce, aby tisícikorunový příplatek k měsíčnímu důchodu dostávali senioři, kteří čerpají důchod 25 a více let. Podle opoziční ODS to bude spravedlivější k ženám, které vychovávaly děti a kvůli tomu odcházely v minulosti do penze dříve než muži.

Důchody se zvyšují vždy v lednu, a to o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. Pravidlo podle novely zůstane stejné, zvětší se ale podíl přidávání do pevné části a zmenší se podíl na růst procentní výměry, v níž se odráží výše odvodů z výdělků a odpracované roky. Části seniorů se tedy budou penze zvyšovat pomaleji než dosud. V příštím roce se však opatření díky přechodnému ustanovení ještě neprojeví.

Státní rozpočet vyjde navýšení penzí příští rok asi na 14,2 miliardy korun v případě, že by novela byla účinná včas ve vládním znění. Senátní verze by znamenala zvýšení nákladů státu o další dvě miliardy korun.

„Chceme dát seniorům jistotu, že k navýšení jejich penze skutečně dojde. Rozhodnutí Senátu nesmí oddálit účinnost novely a ohrozit největší meziroční navýšení v historii země,“ uvedli sociální demokraté.

marmat ( 3. srpna 2018 16:45 )

Rozvedená singl se může akorát vyfotit....lituje, že milenky manžela "nevodrovnaly" Takovej infarkt a vdovský důchod by bodnul!

marmat ( 3. srpna 2018 16:42 )

Už intrikuje koalice, aby pokud si chce ČSSD dodrbat 7% preference tak to dělá zase "chytře".

marmat ( 3. srpna 2018 16:39 )

Stahujete kalhoty před brodem....ale je vedro...takže se to nabízí.

marmat ( 3. srpna 2018 16:32 )

PIRÁTI A ČSSD ZA KAŽDOU CENU CHTĚLI "ASPOŇ" PANU PABIŠOVI ZKURV.T DOVOLENOU...a jedou a jedou....

marmat ( 3. srpna 2018 16:29 )

VAŠE POPLAŠNÁ SPRáVA nezapře Kalouskovu dílnu !!!Největší skandál důchodcům uspořádal ON s Nečasem...s 35,- Kč/měsíc "NAVÝŠENÍ" !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa