Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Skončí platforma Zachraňme ČSSD? „Není důvod,“ tvrdí Škromach a další lidé od Zimoly

Autor: Jakub Veinlich - 
21. února 2018
20:17

Jen pár týdnů před zásadním sjezdem České strany sociálně demokratické založili nespokojení straníci v čele s Jiřím Zimolou stranickou platformu Zachraňme ČSSD. Lídra teď mají ve vedení partaje - nabízelo by se tedy rozpuštění platformy. Jenže jak zjistily Blesk Zprávy, opak je pravdou. Zimola s novým šéfem strany Janem Hamáčkem budou i dál po drobnohledem. 

„Trucpodnik“ nekončí. Naopak. 20. ledna se v jihočeském Táboře sešli nespokojenci z řad ČSSD, kteří nesouhlasili s tehdejším vedením strany v čele s úřadujícím předsedou Milanem Chovancem. Ten přijel se straníky diskutovat. „Věděl jsem, že jedu na nepřátelskou půdu, ale diskusi jsem se nevyhýbal, tak jak jsem avizoval před volbou předsedy ČSSD,“ řekl Blesk Zprávám s odstupem času Chovanec.

Škromach: Splněné úsilí

Otázkami ho zavaloval také bývalý hejtman jihočeského kraje, kterého vedení strany nepustilo ani na kandidátku ČSSD před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Teď je Zimola staronovou hvězdou ČSSD – v neděli se stal totiž prvním místopředsedou strany. A sám nevidí důvod pro to, aby platforma skončila. „Ne, není důvod,“ řekl Blesk Zprávám po zvolení.

Končit s platformou nehodlá ani další z jejích členů Zdeněk Škromach. Bývalý místopředseda strany a Senátu i někdejší ministr práce a sociálních věcí byl jedním z nejhlasitějších delegátů při projednávání jednotlivých bodů programu přerušeného sjezdu ČSSD v Hradci králové.  

„K ukončení není důvod. Tam jsou lidé, kteří mají zájem změnit chování, nakonec to byl i jeden z těch požadavků otevřený sjezd, stanovit další téma zapojit do stranických diskusí členskou základnu, například referendum o vstupu do vlády – to jsou vše věci, o které platforma úspěšně usiluje,“ řekl Blesk Zprávám Škromach a připomněl, že v rámci ČSSD nebo v její těsné blízkosti existuje víc takových skupin – jako například Idealisté nebo Oranžový klub.

„To nebyla žádná volební skupina Jirky Zimoly,“ pokračoval Škromach. Další konferenci ale podle něj platforma Zachraňme ČSSD neplánuje. Její členové spolu budou komunikovat především elektronicky.

Takovou novinku se snaží v rámci strany zavést také její nový předseda Jan Hamáček. Toho spolu s prvním místopředsedou strany čeká ale také plnění dalšího úkolu z přerušeného sjezdu. Začít vyjednávat podmínky, za kterých by byla ČSSD ochotná vyjednávat buď o vstupu strany do nové vlády, nebo alespoň o její podpoře.

Chovanec: K platformě není už důvod

Jenže právě podle neúspěšného kandidáta na předsedu strany Milana Chovance už vlastně k fungování platformy není důvod. Mise je podle něj splněna tím, že její člověk ve volbě na rozdíl od něj uspěl.

„Mají zástupce té platformy v nejužším vedení strany, takže to přenášení vizí, které prezentovali, teď může realizovat Jiří Zimola,“ dodal pro Blesk Zprávy Chovanec.

Video  Chovanec po volební prohře: Nebudu házet vedení ČSSD klacky pod nohy  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Ne naopak, platforma bude fungovat dál. Bude Jiřímu Zimolovi věcným zázemím,“ argumentoval Chovancovi další člen „protestního“ uskupení, poslanec Jaroslav Foldyna.

Znovu se delegáti sociálně demokratického sjezdu sejdou opět v Hradci Králové 7. dubna. Volit by měli další místopředsedy strany, diskutovat o stanovách ČSSD a také o případné podpoře nové vládě, o které vyjednává premiér v demisi Andrej Babiš

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa