Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Volba nového šéfa ČSSD: Hledá se cesta, jak otevřít dveře Valachové

Autor: Jakub Veinlich - 
22. prosince 2017
05:00

Volební výprask bývalé nejsilnější vládní strany bude pro ČSSD znamenat i nové vedení. Jenže kormidla se zatím nikdo moc nechce chopit. Potápějící se loď musí nový předseda udržet nad vodou a zalátat díry. Nabrat je také potřeba novou posádku – nejen v podobě nových členů, ale především také voličů. Jak zjistily Blesk Zprávy, pokusit by se o to mohl aspoň na čas bývalý šéf Sněmovny Jan Hamáček. A na svou příležitost čeká také bývalá ministryně školství Kateřina Valachová. 

Letos v březnu, tedy teprve před devíti měsíci, obhájil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v Brně post předsedy sociálních demokratů. Jenže už v červnu ale skončil. Vedení se ujal jeho statutární zástupce Milan Chovanec. I ten ale po volebním výprasku, kdy sociální demokraté získali jen 7,27 procenta hlasů a přišli o 35 poslaneckých křesel, oznámil rezignaci. A s ním i většina vedení. Funkci chtěl dát k dispozici ale až na mimořádném sjezdu v dubnu. Pod tlakem straníků ho ale svolal už na 18. únor do Hradce Králové.

Video  Zákaz vlády s komunisty jsme nezrušili, říkal Sobotka ještě jako šéf ČSSD  - Marcel Mihalík, Václav Lang, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„ÚVV nepodpořil návrh na přímou volbu předsedy. Tento návrh získal podporu asi 40 procent delegátů. Strana tedy bude volit předsedu na sjezdu,“ řekl v polovině listopadu novinářům po zasedání ústředního výkonného výboru úřadující šéf strany Chovanec. Touto větou naznačil hodně.

Předsedou se nemůže stát nikdo, kdo není ve straně alespoň čtyři roky. ČSSD by totiž jinak musela měnit stanovy. Ty má projednat na návrh Pardubického hejtmana Martina Netolického právní komise strany a rozhodnout by o nich měl právě mimořádný sjezd.

Video  Sjezd ČSSD: „Zdar jak sviňa!“ Babiš jako fíkus a nuda při projevu Sobotky  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Šéfem strany se tak zatím nemůže stát například nestraník už po několikáté kandidující za ČSSD – hejtman Vysočiny a poslanec Jiří Běhounek. Ale ani bývalá ministryně školství Kateřina Valachová. „Jsem ve straně 2,5 roku, ač jsem před tím dlouhodobě působila v odborném zázemí strany,“ přiznala svůj handicap pro Blesk Zprávy Valachová.

S novými pravidly až v roce 2019

Existuje ale možnost, jak dostat do vedení strany i nestraníka nebo osobnost, která není v ČSSD tak dlouhou dobu. „Myslím si, že to tentokrát vyřeší sociální demokraté tak, že si nějaké vedení zvolí na rok. A v roce 2019, kdy mají volit znova, už budou mít možná nové stanovy. Cesta do vedení se otevře i těm, kteří tam teď nemohou,“ nastínil Blesk Zprávám politolog Lukáš Jelínek.

Tím, kdo by mohl stranu vést krizovým ročním obdobím i ke komunálním a senátním volbám příští rok na podzim, může být bývalý předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

„Rozhodnu se podle názoru mé domovské organizace, tj. okresu Mladá Boleslav, a poté středočeské ČSSD,“ odpověděl Hamáček na dotaz Blesk Zpráv, zda nad kandidaturou alespoň uvažuje. Jednání pro něj důležitých organizací je na programu hned začátkem ledna. Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec na stejný dotaz redakci neodpověděl.

Pokud si ČSSD skutečně stanovy změní, nevyloučila Kateřina Valachová, že by toho využila. A do vedení ČSSD by kandidovala. „V případě změny stanov bych byla připravena přijmout nominaci a kandidovat na místopředsedkyni strany,“ odpověděla jedna ze současných nejvýraznějších tváří strany.

Půjde Valachová výš?

To, že část sociálních demokratů pracuje na posílení pozice a zviditelnění Valachové, si všiml i politolog a šéf Phoenix Research Jan Kubáček. „Myslím si, že sociální demokraté nepřekročí svůj stín a budou vybírat kandidáta, nebo kandidátku z poslaneckého klubu,“ odhadl.

Kdo aktivně vyhledává novou stranickou tvář, je podle Kubáčka především Milan Chovanec, který tak může „přežít“ ve vedení ČSSD i po únorovém stranickém sjezdu.

„A předsune před sebe líbivou, relativně sympatickou ženskou tvář, Kateřinu Valachovou,“ tipuje Kubáček. Naprázdno by tak opět vyšli nejspíš regionální politici, jako například nějaký úspěšný hejtman, primátor, či starosta nebo starostka.

„Ono se mnohým nechce. Protože je to jen přebírání kyselého ovoce a nepříjemných rozhodnutí,“ uzavřel Kubáček. ČSSD totiž podle něj v příštích měsících čeká především boj o přežití. A to nejen finanční, ale také politické. Podzimní komunální a senátní volby totiž mohou ukázat, zda se ČSSD začala po volebním debaklu už vzpamatovávat.

Vsazení na Valachovou není podle politologů vůbec špatný tah. V čele sociální demokracie totiž nikdy žádná žena nestála a sociální demokraté navíc mají pro poměr žena mužů ve vedení stranické kvóty.

„On je velmi pracovitá, činorodá a má navíc takový zajímavý dar, že se dokáže dohodnout s různými lidmi,“ zmínil Jelínak, aby dodal: „Příští rok bude velmi viditelnou poslankyní, místopředsedkyní poslanecké klubu. Pak si myslím, že má před sebou velmi zajímavé vyhlídky ve stranické budoucnosti.“ 

kukuku ( 27. prosince 2017 15:01 )

Nadpisu "Hledá se cesta, jak otevřít dveře Valachové" - jsem rozuměl, ...aby ta čarodějnice mohla letět škodit někam jinam. Jim je ale asi 7% hlasů voličů příliš mnoho.

blamal ( 22. prosince 2017 09:13 )

No jestli socani uvazujou o tehle konske tlame,nesympaticke rozkradacce dotaci-protoze ta jeji kocicka z MSMT nedelala nic za jejimi zady a tahle od pohledu odporna zenska stopro vse vedela, tak to je fakt posledni hrebik do socanske rakve. Zistna, vypocitava, chorobne ctizadostiva mrcha-to ji couha z ohyzdne pichlavych oci. Neuveritelny, ze jeste nesedi u vyslechu a za katrem, prisera. Jen tak dal, socani, takhle blby trouby aby pohledal.

zlymikes ( 22. prosince 2017 06:20 )

Valachová by byla pro socany terno. Zlikvidovala školství, může pokračovat s ČSSD.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa