Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Asociace: Postiženým dětem inkluze uškodila. „Fauly a odpor,“ stěžuje si ministr na kritiku

Autor: ČTK, Michaela Kalkusová, simao - 
1. září 2017
15:17

Novela školského zákona platí už rok. Má zapojovat handicapované děti do běžných tříd. Výsledek? Podle Asociace speciálních pedagogů ČR chybí ve školství peníze a učitelé. Ministerstvo, které po Kateřině Valachové vede Stanislav Štech (oba ČSSD), se kritice brání. A to pěkně zostra.

Dopady inkluze ve školství? Postiženým dětem prý reforma nepomohla. Naopak, uvádí Asociace speciálních pedagogů ČR. „Pokud nechce učitel zanedbávat výuku ostatních žáků, nemůže se věnovat žákovi se speciálními vzdělávacími potřebami více než několik minut za hodinu. Převládá snaha docílit toho, aby tito žáci co nejméně narušovali výuku,“ tvrdí předseda asociace Martin Odehnal.

Málo učitelů a neufinancovatelná situace

Všechny alarmující skutečnosti asociace rozebrala v otevřeném dopise, který poslala prezidentovi, vládě, do Sněmovny, Senátu i přímo předsedům politických stran.

„Jedním z problémů je nedostatek učitelů. Školy mají spoustu práce se zajišťováním i běžné výuky,“ tvrdí v prohlášení Asociace speciálních pedagogů ČR. Podle průzkumu v Česku chybí 126 speciálních pedagogů, 58 psychologů, 39 sociálních pracovníků a 31 administrativních pracovníků.

Vláda minulý týden schválila 400 milionů navíc na podporu společného vzdělávání. Na příští rok se výdaje odhadují až na čtyři miliardy. „Z pohledu státního rozpočtu je situace dlouhodobě neufinancovatelná,“ uvedl předseda asociace Martin Odehnal.

Asociace také tvrdí, že nejužší vedení MŠMT celou situaci kolem inkluze bagatelizuje. „Společné (inkluzivní) vzdělávání bylo odstartováno bez jakéhokoli řádného pilotního ověřování. Zodpovědní pracovníci se zajímali jen o ty názory z řad pedagogické veřejnosti, které plně konvenovaly s jejich předem vydefinovanými záměry,“ míní Odehnal.

Nikoho prý „vůbec nenapadlo se zeptat, jak se v tomto údajně začleňujícím vzdělávacím systému cítí jeden každý z oněch začleněných nebo jak jej posuzují tisíce učitelů v ′běžných′ základních školách, na něž břímě zmatečné realizace celého konceptu dopadlo nejvíce“.

Video  Václav Klaus ml. o inkluzi škol: To je zločin na mentálně hendikepovaných dětech  - Vera Renovica, Blesk TV
Video se připravuje ...

Nůžky mezi školami se dále rozevírají, míní asociace

Asociace vytýká, že pro inkluzivní vzdělávání není možno na drtivé většině škol vytvořit náležité personální podmínky i že jsou stále rozevřenější nůžky mezi školstvím „elitním“ v podobě víceletých gymnázií a „ostatním“, tedy na veřejných základních školách.

„Společné vzdělávání je tedy ve skutečnosti společné jenom někde a pro některé. O negativních dopadech svědčí ostatně i narůstající počty žáků neúspěšných, v důsledku navíc velmi často inklinujících k patologickým projevům chování,“ uvádí asociace, podle které došlo i na strmý pokles úrovně vzdělávání žáků se zdravotním postižením. 

„Vzdělávejme děti a žáky se speciálními vzdělávacími potřebami v běžných školách, pokud je to možné, ve speciálních školách, pokud je to nutné,“ vyzývá Asociace speciálních pedagogů. Podle ní současné propagované „společné vzdělávání“ vychází z „čistě ideologických tezí, hrubě mocensky prosazených lidmi vlivnými, kteří v dětství nikdy nepatřili k těm neúspěšným“. Od politiků, přes exekutivu po neziskovky.

Ministerstvo nesouhlasí: Je to jen dojmologie

Ministerstvo školství vydalo na výtky asociace vlastní prohlášení. Poukazuje v něm na údajné „fauly“, za jeden z nich považuje např. obviňování nejužšího vedení MŠMT z nezodpovědnosti.

Ohledně nedostatku učitelů MŠMT uvádí: „Deficit personálního zajištění ve veřejném školství je třeba řešit, ale nelze přitom rezignovat na podporu těch, pro které veřejné školství existuje, dětí, včetně dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.“

Ministr školství Stanislav Štech asociaci vzkázal, že je chybné prosazovat, aby se společné vzdělávání nezavádělo jen proto, že není dostatek kvalifikovaných učitelů: „Je to stejné, jako kdybyste tvrdili, že se nemá léčit, protože je nedostatek lékařů.“

Ohledně toho, zda je současný systém „ufinancovatelný“, ministr reaguje tím, že jde pouze o „dojmologii“ a za jeden rok toto posoudit nelze, navíc každý ministr má různé nástroje, jak korigovat výdaje.

Odpor a démonizace, stěžuje si ministr

Ministr Štech nesouhlasí ani s tím, že by se rozevíraly více nůžky mezi školami. „Zcela nepodložené je vaše tvrzení, že v důsledku zavedení podpory společného vzdělávání rostou počty žáků neúspěšných. Nic takového nelze konstatovat po roce a bez odpovídajících statistik,“ vzkázal asociaci.

Otevřený dopis označuje za „pseudokritiku fungování společného vzdělávání“, která je však postavena na předsudcích a „odporu k samotné myšlence, že by se děti se speciálními vzdělávacími potřebami měly vzdělávat v běžných školách“. Vytýká i údajnou „démonizaci neziskového sektoru“ a „unavenou figuru všech ideologů ve vzdělávání - jen my víme, co je pro děti a žáky to nejlepší“.

„MŠMT pod vedením Kateřiny Valachové i pod mým vedením vždy trvalo na zachování speciálního školství,“ dodal Štech.

Video  Prezident Zeman o inkluzi  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

amgal ( 3. září 2017 14:22 )

Inkluze dětem uškodila na jedné i druhé straně. Postižené děti nestačí výuce a normální děti taková výuka brzdí. To vymyslela advokátka bez pedagogického vzdělání.

zednik ( 1. září 2017 17:07 )

Včera jsem se z TV dozvěděl, že inkluzi prý využilo pouhých 200 rodičů . Ti ostatní mají naštěstí dost rozumu na to, aby své dítě nechali v kolektivu dětí kde se jim daří. Tak by mě zajímalo kolik příprava tohohle nesmyslu vlastně stála peněz (miliard?). To mohli celá ta léta na ministerstvu řešit zásadnější problémy, než cpát mentálně opožděné děti mezi ty s odpovídajícím výbvojem. Navíc když jsme se systémem speciálního školství byli světová jednička .

hejhej ( 1. září 2017 16:25 )

Inkluzi vymyslel idiot !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa