Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ministerský Štiřín polyká miliony: Zámeček, poslanců domeček?

Autor: Tomáš Belica - 
17. června 2017
06:00

Zámek Štiřín je zakletý! Jako by v jeho sklepení seděla příšera, která místo princezen polyká miliony z daní. Správce, ministerstvo zahraničí, jich sem každý rok posílá plus minus dvacet! Od tohoto týdne to vypadá, že se nenažrance zbaví a platit budou poslanci.

Z pohledu hosta se zdá být na Štiříně všechno v pořádku: meníčko za 130 korun, veselka od 10 tisíc a 45 minut golfu s trenérem od pětistovky. Pokojík 1600 a výš. Na luxusní zámecký komplex u Prahy lidové ceny. Možná až moc. Je páteční dopoledne, na zahrádce štiřínské restaurace Atis si vychutnává poobědovou cigaretu a pivo několik párů golfistů. Narváno tu rozhodně není.

„Jen se nebojte, bude,“ říká se suverénním úsměvem jeden z číšníků. Má pravdu, po chvíli přicházejí další hladoví golfisté. „Hostů míváme dost, často také svatby a podobně,“ tvrdí i další ze zaměstnanců areálu, který nabízí i wellness či pronájem konferenčních sálů. Jenže za příznivými cenami se skrývá drahý průšvih.

Zámek a čtyři další budovy v areálu spadají pod ministerstvo zahraničí (MZV), to by se jich ale s největší chutí zbavilo. Poslední roky totiž do zámku cpe kolem dvaceti milionů korun ročně! „My ty prachy potřebujeme úplně jinde. A zámek s golfem to fakt není!“ řekl Blesku nejmenovaný zdroj z ministerstva. Vedle Štiřína úřad ještě dotuje další své příspěvkové organizace, a to ještě vyššími částkami.

Užitek ze Štiřína má přitom rezort Lubomíra Zaorálka (60, ČSSD) minimální. „V uplynulém roce MZV pro své vlastní potřeby využívalo komplex objektů ve Štiříně zhruba ze dvou procent. Obsazenost zámku Štiřín státními organizacemi pak činila 17 procent,“ sdělila mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Záchranné laso by mohla hodit Poslanecká sněmovna, ve středu převod na dolní komoru Parlamentu schválil sněmovní kontrolní výbor. Podle Romana Žambocha z tiskového odboru by Sněmovna dokázala akce na zámku zkoordinovat tak, aby Štiřín byl státní správou využíván celoročně.

„Předpokládá se, že státní instituce v budoucnu významně ušetří, když své akce uspořádají právě v Konferenčním centru Štiřín,“ dodal Žamboch. Bude ale zajímavé sledovat, jak si Sněmovna se zhruba šestkrát nižším rozpočtem, než jakým disponuje ministerstvo zahraničí, se štiřínskou »pijavicí« poradí.

Kam jdou miliony ministerstva. Kam jdou miliony ministerstva. | K. Kopáč, M. Přibyl, J. Poláček

Zaorálek: „Babiš mi vyhrožoval, že mi ukáže moc jeho médií“

Video  Zaorálek: „Babiš mi vyhrožoval, že mi ukáže moc jeho médií“  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa