Novela má zakázat „chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin“. Netýkala by se tedy například chovu králíků nebo nutrií. Provozovatelé farem by mohli žádat kompenzace od státu. Dostat by je měli v případě, pokud chov zahájili před koncem loňského června.

Rozebírání zákazu kožešinových farem bylo velmi bouřlivé a emotivní. Někteří poslanci přirovnávali norky a lišky k otrokům, a tím apelovali na vývoj lidstva, který ačkoli upustil od lidského otrokářství, další dehonestaci podporuje. „Doufáme, že to vyjde. Držíme všechny pěsti,“ prozradila jedna z aktivistek, která přišla na akci už v devět hodin ráno. Návrh novely podepsalo pět desítek poslanců, tedy čtvrtina členů dolní komory. Argumentovali etickými důvody i tím, že podmínky na farmách, byť splňují standardy, neodpovídají potřebám divokých zvířat. Oponenti se obávají mimo jiné toho, že zákaz povede ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy.

Velký dík

Děkujeme poslankyním a poslancům za jejich rozhodnutí vyslyšet přání veřejnosti, která považuje zabíjení zvířat jen kvůli módním doplňkům za neetické, za přežitek z minulosti. Tento den považujeme za historický milník v ochraně zvířat. Je to vítězství soucitu s ostatními živými bytostmi, které jsou schopny pociťovat utrpení a bolest,“ pronesla po výsledcích Lucie Moravcová z organizace Svoboda zvířat.

V Česku je nyní devět aktivních kožešinových farem. Od začátku aktivismu organizace Obránci zvířat se povedlo počet farem snížit. Ještě před dvěma lety jich bylo třináct.

Nejčastěji se na kožešiny chovají norci a lišky, které jsou zavřené v malých klecích, ve kterých se většina zblázní. Ročně jich je zabito na dvacet tisíc. Zajímavostí však je, že se nejedná o kožešinu, o kterou by Češi stáli. Většina se totiž vyváží do zahraničí.

Kampaň aktivistů ale ještě nekončí. Klec, ve které se dobrovolníci po 12 hodinách střídají, bude na Staroměstském náměstí až do 15. června. Do té doby, dokud neprojde zákaz i Senátem.

Podívejte se na fotky z dnešního dopoledne:

Fotogalerie
16 fotografií