Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Senátoři překazili poslancům převod zámku Štiřín. Zaorálek se ho zbavuje

Autor: pet, ČTK - 
16. srpna 2017
15:45

Zámek Štiřín v Kamenici u Prahy z ministerstva zahraničí na Sněmovnu možná nepřejde. Převod obsahuje takzvaná změnová novela k návrhu zákona o řízení a kontrole veřejných financí, kterou ve středu podobně jako tuto hlavní normu zamítl Senát. Na zářijové schůzi by ji měli znovu posoudit poslanci.

Převod Štiřína se do novely dostal ve Sněmovně. Úprava předpokládá změnu zřizovatele příspěvkové organizace Zámek Štiřín. Na provoz areálu, jehož součástí jsou i rybníky, park a golfové hřiště, by převod neměl žádný vliv. Předkladatel pozměňovacího návrhu, poslanec KSČM Vladimír Koníček, převod zdůvodnil tím, že ministerstvo zahraničí Štiřín nechce. A obavami z možného prodeje zámku.

Ministerstvo zahraničí o převodu Štiřína se Sněmovnou už jednalo. Zámek slouží jako hotel nebo místo pro diplomatické, společenské a další akce. Ministerstvo zahraničí provoz dotuje každoročně miliony korun a je pro něj stále obtížnější Štiřín spravovat.

Bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve několikrát navrhl, aby se stát prodělečného Štiřína zcela zbavil. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) byl ale proti, podle něj by bylo nejlepší variantou, aby zámek a přilehlý areál dál vlastnil stát.

Už v roce 2012, když byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), se o prodeji Štiřína mluvilo kvůli úsporným opatřením. Stát jeho cenu tehdy odhadoval na 330 milionů korun. Podle dřívějších informací jeho hodnota dosahovala až 650 milionů Kč.

VIDEO: Závod v Krosu na Štiříně 2016 

Video  Přidejte se k závodu Kros Štiřín 2016  - Kroš Štiřín
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kiwi65 ( 16. srpna 2017 16:09 )

 Jsou dvě možnosti.Buď je to zas nějakej tunel,nebo se prodejem snaží zalepit díry v rozpočtu.Aby nebylo tak vidět kolik toho prodrbali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa