Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přísnější pravidla pro obchodování s náhrobky? Vláda návrh asi odmítne

Ke zpřísnění nakládání s náhrobky, které zůstaly jako majetek po zesnulých lidech bez dědiců, se vláda postaví patrně záporně. (ilustrační foto)
Ke zpřísnění nakládání s náhrobky, které zůstaly jako majetek po zesnulých lidech bez dědiců, se vláda postaví patrně záporně. (ilustrační foto)  (Autor: Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: bru/ČTK - 
27. února 2016
10:02

K návrhu TOP 09 na zpřísnění nakládání s náhrobky, které zůstaly jako majetek po zesnulých lidech bez dědiců, se vláda postaví patrně záporně. Stát by je podle návrhu před uplynutím určité lhůty nesměl odstranit a prodat. Kabinet na pondělní schůzi ale upozorní podle předběžného stanoviska na to, že úprava by vedla k významnému omezení práva vlastníka s náhrobkem nakládat.

Navrhovaná novela zákona o pohřebnictví by se podle vládních legislativců nevztahovala jen na náhrobky ve vlastnictví státu, ale i na ty v majetku jednotlivců nebo firem. „Přestože bude nadále možný převod vlastnického práva k náhrobku, jeho majitel nebude smět náhrobek odstranit z hrobového místa do uplynutí doby nájmu hrobového místa ani s ním jakkoliv fakticky disponovat, s výjimkou jeho nahrazení náhrobkem novým,“ stojí v dokumentu pro ministry.

Na letošek chystá kabinet vlastní úpravu zákona o pohřebnictví. Nově stanoví, že vlastníkem opuštěného náhrobku nebo hrobového zařízení se již nestane stát, ale provozovatel veřejného pohřebiště.

Předloha TOP 09, o níž rozhodnou zákonodárci, má podle autorů zabránit tomu, aby byl náhrobek odstraněn před uplynutím všech lhůt, na které byl pronajatý samotný hrob. Stát taky nebude moci náhrobek prodat dříve než po deseti letech od posledního pohřbu a nebude moci být využit na jiný účel, například jako stavební kámen nebo na suť.

Do zákona o státním majetku by se navíc měl dostat princip, podle kterého by stát musel hospodařit se svým vlastnictvím v souladu s dobrými mravy. Kabinet označí toto doplnění za nadbytečné, protože princip dobrých mravů už obsahuje občanský zákoník.

majojo ( 27. února 2016 14:36 )

A bude to platit taky pro Vyšehrad, kam šupnou za patřičný bakšiš kdejakýho gaunera a megalomana na úkor slušnjch, bohužel osamělejch lidí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa