Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na sudové víno přísnější metr. Vláda podpořila Jurečku v boji s pančováním

Autor: zst - 
18. ledna 2016
15:20

Novela zákona o vinařství a vinohradnictví prošla vládou a míří do parlamentu. Přinést by měla zpřísnění pro prodejce stáčených vín jak českých, tak zahraničních. Vinotéky si nově budou muset víno u vinařů přímo objednat. Sudové víno se jinak bude moci prodávat pouze v provozovnách výrobců nebo dovozců.

Zahraniční sudová vína se nakonec nebudou prodávat jinak než ta česká. Původně měla být stáčena pouze do uzavřených a podle předpisů označených obalů. Od tohoto záměru ale muselo ministerstvo zemědělství ustoupit, stejně tak jako od povinných kontrolních pásek, které měly sloužit coby „rodný list“. Nahradí je povinný systém smluv.

„Tato novela je důležitá jak pro spotřebitele, tak pro poctivé moravské a české vinaře, které poškozuje černý trh s vínem. Vytváříme daleko větší tlak na to, aby se víno neprodávalo v kdejaké trafice, kdejakým pochybným způsobem,“ okomentoval novelu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „32-38 % vzorků podle kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce nevyhovovalo v jakosti,“ upřesnil Jurečka.

„Tady vznikají škody vinařům, státnímu rozpočtu i spotřebitelům. Tato novela je dostatečně ostrá,“ poznamenal k novele premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Soudek jen od konkrétního vinaře

Původně se dokonce mluvilo o tom, že prodej zahraničních stáčených vín úplně skončí. Tak daleko ale norma nedospěla. Prodávat sudová vína tak sice vinotéky budou moci dál, ale pouze s předem nasmlouvanými vinaři nebo dovozci. „V praxi si tedy vinotéka může objednat výrobu vína přímo u konkrétního vinaře,“ píše resort zemědělství v prohlášení.

Vinař bude moci dál prodávat vlastní víno také ve svých obchodech nebo obchodech dovozců v případě zahraničních vín. Zákon zakazuje prodej vína například v prodejních automatech.

Dovozci zahraničního vína budou sudy hlásit

Větší změny čekají dovozce zahraničních sudových vín. „Díky novele zákona získáme lepší přehled, a tím i kontrolu, nad importem nebalených vín. Dovozce totiž bude muset nejpozději 12 hodin poté, co sudy nebo cisterny přiveze do České republiky, nahlásit jejich množství, původ, ročník, druh a další údaje Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému,“ uvedl Jurečka.

Deset dnů po dovozu pak bude muset být víno přístupné případné kontrole. Teprve poté ho může dovozce prodat. Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude mít navíc online přístup k informacím z registru vinic.

Pokuty za pančování až 50 milionů

Zákon také poprvé definuje „falšování vína“ a zvyšuje za tento prohřešek pokutu z 5 na 50 milionů korun. Horní sazba je podle mluvčího resortu Hynka Jordána vyčleněna pro zdraví ohrožující případy.

Z normy ale vypadla povinnost uchovávat víno do 18 °C, což mělo omezit prodej vína ve večerkách a podobných podle ministerstva nevhodných obchodech. Proti bylo ministerstvo průmyslu a obchodu, podle nějž jde o omezení konkurenceschopnosti podnikatelů. „Byla to ze strany ministerstva průmyslu a obchodu zásadní připomínka, proto se to vypustilo,“ popsal Blesk.cz Jordán.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa