Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Tito poslanci lidem zkrouhli kde co, sami se ale mají královsky

Autor: Sandra Apostolidisová, mivrk - 
16. září 2011
18:48

Čeští poslanci jsou pořádní pokrytci! Na jedné straně obhajují další a další sociální škrty, na straně druhé ale sami stále čerpají řadu výhod. Z našich kapes tahají bez skrupulí pořád více peněz, své platy a benefity si ale hlídají ostřížím zrakem. Vysoké odstupné po pár týdnech ve funkci nebo plně hrazená nemocenská jsou jen jedny z mnoha výhod, které poslanci bez ostychu využívají.

„Bohužel se u nás tohle nedá nijak legislativně ošetřit. Čerpání výhod je tedy na svědomí jednotlivých poslanců. Ale například už se neproplácí lety z Ostravy do Prahy,“ řekla místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV).

Případů, kdy si z nás poslanci dělají »dobrý den«, je ale mnohem víc. V rámci úspor nově seškrtali nemocenskou, takže při delší nemoci zaměstnanci na účet doputuje směšná almužna. Naopak poslanci se mohou »válet« doma klidně několik měsíců, a přesto jsou placeni stejně, jako by normálně pracovali. „Někteří jsou opravdu velmi vážně nemocní, to jsou samozřejmě výjimky. Ostatní by si ale měli rozmyslet, zda ty peníze neposílat na charitu,“ dodala Klasnová.

Podobné je to třeba s odstupným, které poslanci také ořezali. Oni si přitom při odchodu ze Sněmovny přijdou na statisíce. A třeba známá právnička Klára Slámová (34, ODS) si za pouhé čtyři týdny odnesla 83 tisíc odstupného. Na začátku září prošly Sněmovnou i další změny, které naše peněženky zasáhnou. Ořezaný byl i příspěvek na bydlení pro ty nejchudší rodiny a naopak nepopulární smlouvy na dobu určitou bude možné používat déle. A poslanci? S ničím takovým si lámat hlavu nemusí.

Mateřská
Jana Kaslová Jana Kaslová | Blesk - Zbyněk Pecák

Jak ji zkrouhli lidem: Porodné se bude vyplácet za 1. dítě a jen chudým rodinám, rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě bude nižší.

Jak to mají poslankyně: Poslankyně si s tím hlavu lámat nemusí. I s malými dětmi je totiž podle nich možné pracovat naplno a brát plný plat.

Jana Kaslová (30, TOP 09): Druhé těhotenství poslankyně strávené za 100tisícový plat ve Sněmovně, o kterém Blesk informoval, zvedlo mnoho lidí ze židle. Kaslová se totiž ohání tím, že dojíždět na hlasování může i v šestinedělí.

Odchodné
Lucie Talmanová Lucie Talmanová | Foto Blesk

Jak ho zkrouhli lidem: Dnes dostane každý trojnásobek platu, nově ale na něj dosáhnou jen ti, kteří u firmy odpracují více než dva roky.

Jak to mají poslanci: Na odstupném si můžou přijít až na stovky tisíc korun! Na slušnou sumu si sáhnou už po pár týdnech ve Sněmovně!

Lucie Talmanová (43, ODS): Bývalá místopředsedkyně Sněmovny a partnerka expremiéra Mirka Topolánka po odchodu z politiky rozhodně nepřišla zkrátka! Talmanová ve funkci dostávala 112,5 tisíce Kč měsíčně, po svém odchodu vyinkasovala 562 tisíc Kč!

Smlouva na dobu určitou
Vít Bárta Vít Bárta | Zbyněk Pecák

Jak ji zkrouhli lidem: Nyní lze smlouvu na dobu určitou sjednávat dvakrát po sobě. Nově bude možné smlouvu uzavřít třikrát, pokaždé až na tři roky.

Jak to mají poslanci: Do Sněmovny jsou poslanci voleni na čtyřleté období. I když se nechovají zrovna »vzorně«, jsou v podstatě neodvolatelní.

Vít Bárta (37, VV): Neoficiální šéf VV Vít Bárta se ve Sněmovně drží i po aférách se sledováním politiků nebo úplatky, za které je momentálně dokonce trestně stíhán. Do příštích voleb je jeho pozice v podstatě neotřesitelná.

Nemocenská
Jan Farský Jan Farský | Foto Blesk

Jak ji zkrouhli lidem: První tři dny nebere nemocný nic, po zbytek nemocenské pak 60 %, zatímco dříve to bylo za delší nemoc víc. Koho přistihnou nedodržovat režim, dostane padáka.

Jak to mají poslanci: Ať jsou jakkoliv dlouho nemocní, pobírají plnou výši platu. Nemocenská se jich netýká. Poslanec Farský patří ve Sněmovně mezi největší »flákače«.

Jan Farský (32, TOP 09): Jeho absence má rozumné vysvětlení – na lyžích si před více než rokem zlomil obě stehenní kosti. Jeho 34% účast na hlasování je pochopitelná. Méně pochopitelné už ale je, že i během své nepřítomnosti pobíral plný poslanecký plat.

Aleš Rádl Aleš Rádl | Foto Blesk

Příspěvek na bydlení

Jak ho zkrouhli lidem: Od roku 2012 se omezí doba příspěvku na bydlení na 7 let. Změna se netýká pouze postižených a lidí nad 70 let.

Jak to mají poslanci: Mimopražští poslanci mohou čerpat příspěvek na bydlení v hlavním městě 17 tisíc korun měsíčně! A to tolik let, kolikrát jsou do Sněmovny zvoleni.

Aleš Rádl (45, ODS): Poslanec Rádl má stálou adresu v Černošicích na periférii hlavního města, kam vede z Prahy frekventované vlakové spojení. Přesto donedávna čerpal sedmnáctitisícový příspěvek na bydlení v Praze. Jak je tomu dnes, těžko říct. Rádl Blesku celý den nebral telefon a nereagoval na SMS.

samec3 ( 19. září 2011 06:25 )

jsou to chytraci ( meli by jsme snimy neco udelat vzdyt chcipneme lidi ale vy nic co jsou chudy a bohaty tak my ty chudy drzime hubu super taky ty nahore vedi ze jsme idioti a nechame si vsechno libit blbej narod

komentator ( 18. září 2011 14:19 )

Ještě horší je, že ministři tzv vlády boje s korupcí, jsou zapleteni v největších zlodějinách od nástupu pravice k moci v r.2006!! A tzv. obří ekologická zakázka, v rámci které firmy napojené na Kalouska připravují "tunel století"- prý je zakázka navýšena o víc než 100% tj. o 30 miliard korun- pouze dokresluje jak to premiér Nečas a ministr financí (chemik) kalousek myslí s bojem s korupcí. Jsem zvědav jak dlouho si lidi, kteří tvrdě makají mnohdy za pár šupů a platí daně, nechají líbit, aby zlodějští politici "dojili" státní kasu ve velkém stylu. Bude tento podzim horký? Pokusí se lidi vyhnat korupční politiky od válu?

vilaamalka ( 18. září 2011 11:36 )

Kdyby to byli jenom tito tři, tak by to ještě šlo, ale je jich 200 a to ještě máme senát atd...

zdan ( 18. září 2011 07:56 )

Na každou svini se vaří voda.

lutor ( 18. září 2011 07:51 )

Proč by poslanec nemohl brát 50 - 100 t. za svojí funkci, když jejich straničtí kamošové berou to samé za posezení v dozorčí radě a páni manažeři schválení těmito radami berou ještě víc. Nesmíme závidět, ale vsoupit aktivně do světa, kterému se říká politika. V celé EU by se tomu mohlo říkat svět korupce a podvodu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa