Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslanci chtějí brát o 8 tisíc víc: Kdo je pro a kdo proti?

Kdo z politiků si chce ještě více nahrabat?
Kdo z politiků si chce ještě více nahrabat?  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Oldřich Tichý - 
12. prosince 2012
05:00

O šest až osm tisíc korun se zvýší čistý příjem poslanců, pokud dnes či v pátek odhlasují, že se zruší zdanění takzvaných náhrad. Blesk zjišťoval, jak se k tomu politici postaví.

Přímo si zvýšit platy, když se lidi musí uskromňovat, to je i na poslance moc. Vymysleli ale, jak to udělat oklikou. Do roku 2011 se náhrady, které poslanci dostávají třeba na dopravu, jídlo či reprezentaci, nezdaňovaly. Když se to zavedlo, přišli mnozí až o 20 % příjmů.

Obhajoba

Někteří teď navrhují vrátit se k původnímu stavu. „Náklady na sociální a zdravotní pojištění, které se z náhrad při zdanění odvádějí, enormně zvyšují celkové náklady na poslanecké platy. Toto je pokus, jak zajistit, aby Sněmovna nedoplácela na to, že náhrady musíme danit,“ řekl šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS).

Šance

Jak moc leží jemu a jeho kolegům na srdci blaho Sněmovny či peněženka, lze jen odhadovat. Faktem je, že poslanci by si podle toho, jak daleko bydlí od Prahy, zase pomohli o 6 až 8 tisíc. Podle zdrojů ze Sněmovny má tento návrh šanci projít.

Blesk se ptal: Kdo zvedne ruku pro?

Má být zrušeno zdanění náhrad?

PROTI

Kateřina Klasnová (VV)

Jsem proti. Důvod je jednoduchý – jsou de facto součástí příjmu, poslanci je nevyúčtovávají.

Radek John (VV)

VV prosadily zdanění náhrad, protože jsme zjistili, že jiní poslanci je berou za svůj příjem. Jen tak šlo zajistit vracení jejich části do rozpočtu.

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Jsem proti. Poslanci s náhradami zacházejí jako s příjmem, proto musí být jako příjem zdaněny. Navíc společenská situace není vhodná k tomu, aby si politici přidali byť jedinou korunu.

Petr Gazdík (TOP 09)

Jsem proti. Sociální a zdravotní pojištění odvádějí z náhrad např. i vojáci, není důvod, aby poslanci měli výjimku.

Vít Bárta (VV)

Pro zvýšení příjmu poslanců nezvednu ruku dříve, než potraviny v ČR budou levnější než v Německu.

Leoš Heger (TOP 09)

Jsem proti. Pokládal bych to za výsměch národu i všem zdravotníkům v době, kdy vydáme úhradovou vyhlášku, která všechny bude nutit k hledání úspor.

Jiří Paroubek (LEV 21)

Jsem pro zachování zdanění náhrad poslanců. Neumím si představit, že poslancům poroste příjem, když ostatním klesají reálné mzdy a důchody.

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Jsem pro to, aby se náhrady zdaňovaly stejně jako zbylá část příjmu ústavních činitelů.

Karolína Peake (LIDEM)

Zdanění náhrad by se mělo ponechat. Zrušila bych jen odvod plateb z náhrad na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění.

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Nebudu pro tento návrh hlasovat.

PRO

Boris Šťastný (ODS)

Jsem pro. To není plat, jde o peníze, které poslanec utratí za režii, jako je třeba benzin, cestovné, kancelářský materiál.

Tomáš Úlehla (ODS)

Věřím, že populistické a nelogické zdanění náhrad přestane platit. Náhrady nahrazují, to není zisk, dar ani jiný příjem.

Kristýna Kočí (nezař).

Nejspíše návrh podpořím. Alespoň si pak poslanci nebudou muset půjčovat od Bárty či brát peníze asistentům.

Marek Benda (ODS)

Zdanění náhrad je nesmyslný krok. Pokud to má být náhrada, tak proč ji danit?

Zbyněk Stanjura (ODS)

Já to považuji za rozumný návrh, protože obecně se náhrady nedaní.

Pavel Suchánek (ODS)

Budu pro. Náklady na sociální a zdravotní pojištění, které se z náhrad při zdanění odvádějí, enormně zvyšují celkové náklady na poslanecké platy.

NEVÍM

Stanislav Huml (ČSSD)

Je to složité a není to na krátkou odpověď. Ještě jsem se nerozhodl.

Petr Bendl (ODS)

Podřídím se stanovisku většiny.

Náhrady: Velká malá domů

Pokud Sněmovna zruší zdanění náhrad, bude brát například pražský poslanec k 56 tisícům základního platu navíc 29 tisíc a jeho kolega z Ostravy dokonce 39 tisíc korun. Sami přiznávají, že plat i náhrady berou jako jeden příjem. Například šéf ČSSD Sobotka část náhrad použil na koupi domu za 7,1 milionu. Totéž prasklo i na lidoveckého exministra Ambrozka – ten si postavil dům za 10 milionů v Kyjově.

Poslanec Suchánek hraje rád, ale ne moc dobře... Poslanec Suchánek hraje rád, ale ne moc dobře... | Aha! – Petr Novotný
Díra v zadku chce víc peněz

Stojí v čele rozpočtového výboru Sněmovny, odkud vyšel návrh na zvýšení příjmu poslanců. Kromě toho už na sebe ale poslanec Pavel Suchánek (ODS, 60) upozornil tím, že si zaletěl do Dubaje na golf s šéfy ČEZ, Českých drah, pražského Dopravního podniku či třeba kmotrem Romanem Janouškem. „Jsem normální člověk s jednou dírou v zadku, tak si snad můžu dovolit jet na čtyři dny na golf do tepla,“ reagoval tehdy. Jindy zase odletěl sledovat tenis do Moskvy v době, kdy poslanci i v noci hlasovali o klíčových reformách.

hejhej ( 15. prosince 2012 13:32 )

Ti poslanci,co jsou proti zdanění náhrad jsou hovada,kteří se tímto ostatním lidem vysmívají.Jak Kalouska nemusím,tak v tomhle má pravdu.Stejně by bylo nejlepší,náhrady zrušit úplně.plat jim musí stačit.když musí většina důchodců vyžít ani ne za 10 000,- a matky s dtěni rovněž.Oni nakradli odkláněním předražených zakázek už dost.Doufám,že hlavně Šťastné,Bendu a ostatní nenažrané swině už nikdo volit nebude.

pepzed ( 13. prosince 2012 08:20 )

Takhle tady ty hovada mají pupky,že by rovnou mohli jít dělat reklamu kdejakýmu masokombinátu,samozřejmě na tý druhý straně,až po poražení,jak máme pěkně vypapaný prasátka z našich daních.Pepíno.

husqarnowicz ( 12. prosince 2012 19:44 )

Tady v té anketě mezi poslanci se jasně ukázalo, kdo z nich je jen obyčejný parazit a kdo je superparazit. Je příznačné, že až na výjímky jsou ti druzí především z ODS.

luda323 ( 12. prosince 2012 18:32 )

Fešáku ty jsi opravdu expert! Nemám v povaze někomu nadávat , ale u tebe bych to možná udělal rád. Dělník má makat je to jeho práce , ale nesmí držet hubu . Pokud dělá dělník a je spokojen , pak je spokojen i jeho zaměstnavatel . Jak má být dělník pyšný na svou práci , když to darmožrouti ve vládě rozkradou?

hidrantt ( 12. prosince 2012 17:44 )

To je pro fesak-hubert

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa