Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec Topolánka: Blesk.cz to rozjel a dorazila ho i ODS

Mirek Topolánek odstoupil z čela kandidátky
Mirek Topolánek odstoupil z čela kandidátky  (Autor: David Malík, Ladislav Křivan, Michal Šula)
Autor: ČTK, jak - 
26. března 2010
07:25

Mirek Topolánek odstoupil z čela kandidátky ODS na jižní Moravě. Výkonná rada totiž nepřekousla Topolánkovy výroky na adresu Židů a homosexuálů, které první zveřejnil Blesk.cz

Šéfem strany zatím zůstává. Jako lídra navrhl místopředsedu Petra Nečase. Na základě doporučení výkonné rady zváží také setrvání v čele strany.Nečas sám zdůraznil, že je připraven tvrdě pracovat až do voleb pro to, aby ODS "zařadila vyšší rychlostní stupeň" a plně se koncentrovala na sněmovní volby. Dal se také slyšet, že v případě vítězství ve volbách je připraven ujmout se funkce předsedy vlády.

Topolánek se konečně zachoval chlapsky!?

Výkonná rada nepřekousla Topolánkovy výroky na adresu Židů a homosexuálů, a 37 hlasy ze 45 hlasovala pro vyškrtnutí svého šéfa z kandidátky.

"Mirek Topolánek se konečně zachoval chlapsky. Jeho rezignaci na pozici
volebního lídra považuji za správný krok. Petr Nečas je tím pravým nástupcem a věřím, že dovede ODS k vítězným volbám. Já se mu budu snažit pomoct nejvíce jak dovedu. Topolánkova rezignace ukončuje všechny sváry uvnitř ODS a teď už budeme táhnout za jeden provaz," řekl Blesk.cz 1. místopředseda strany David Vodrážka.

Diskuze, hádky a pak... Sobotka rezignoval

Diskuze na grémiu ODS byla velice horká a prudká a vyvrcholila odchodem Přemysla Sobotky, který rezignoval na svojí funkci v grémiu.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka opustil čtvrteční jednání výkonné rady ODS, která právě jedná o osudu šéfa strany Mirka Topolánka. Sobotka řekl, že nechce být na jednom místě s člověkem, který ho osočuje ze spiknutí. Zjevně tak hovořil právě o Topolánkovi. Předseda Senátu rovněž uvedl, že se už nechce účastnit jednání grémia ODS. K Sobotkovu rozhodnutí vedlo nařčení Mirka Topolánka z toho, že celou akci vyvolal on.

Část zástupců ODS z regionů navíc navrhlo, aby Topolánek nadále nekandidoval jako jednička na kandidátce ODS pro Jihomoravský kraj.

K napjaté situaci v ODS vedly kontroverzní výroky předsedy Topolánka, které utrousil při focení pro homosexuální magazín Lui. Topolánek stačil ve svých výrocích urazit církve, voliče ČSSD a židy.

Vzestupy a pády Mirka Topolánka

Prosinec 2002
Na kongresu ODS do té chvíle málo známý severomoravský senátor Mirek Topolánek přivedl ženu Pavlu, která ho straníkům doporučila. Topolánek byl zvolen po Václavu Klausovi šéfem ODS. Klaus to komentoval proslulou esemeskou „…prázdný a falešný Topolánek.“


Květen 2006
Šťastná rodina na plakátech mu pomohla k vítězství ve volbách. Už v té době měl totiž milenku Lucii Talmanovou. Hned následující měsíc spolu byli vyfoceni, fotografové Blesku přistihli několikrát, jak přichází a odchází od milenky.

Leden 2007
Topolánek se stal premiérem. Po složitých vyjednáváních, kdy volby skončily prakticky patem, složil vládu s křehkou většinou. Drželi ho přeběhlíci, ale postupně mu vyrůstali nespokojenci ve vlastní straně - jako např. zneuznaný ministr financí Vlastimil Tlustý. Nakonec to jeho vládu přesně před rokem potopilo.

Březen 2009

Kabinet neustál 5. hlasování o důvěře, když pro návrh opozice hlasovali dva rebelové z řad ODS. K nim se přidaly i zelené rebelky. Ke svržení vlády bylo potřeba 101 hlasů, opozice měla 97. Nejvíc překvapen byl ten, který pád vlády vyvolal - Jiří Paroubek. Nastoupila úřednická vláda Jana Fischera.

Březen 2010
Výroky Topolánka v gay magazínu na adresu církve, Židů či Čechů stály šéfa ODS volební lídrovství.


Čtěte také:

Foto: 
Alexandr Vondra: Za Topolánka se stydím
526278:wide:true Mluvčí ODS na chatu: Žehlil Topolánkův skandál
524757:wide:true Topolánek: Církev vymývá lidem mozky
509238:wide:true Katolíci jsou v šoku z Topolánkových slov
Foto: 
Jak Topolánek lovil čtyřprocentní voliče
Foto: 
Topolánek označil Fischera za uhýbavého žida
Foto: 
Topolánek se svlékl a rozpovídal
Foto: 
Fischerovi zděšeni, vzpomínky na holocaust se vrací
Foto: 
Topolánek: Nic jsem neprovedl, ale omlouvám se
Foto: 
Psal Topolánkovu omluvu vůbec Topolánek?

gips ( 1. dubna 2010 11:34 )

Mnohem větším problémem pro všechny slušné lidi je ten žvanil Paroubek a celá ta sestava demagogů okolo něj.Přeji všem příjemnou zábavu pi even.,vítězství soc.-komančů ve volbách.Pak teprve budete volat po Topolánkovi.To již ale bude pozdě pro všechny.

logar ( 1. dubna 2010 06:56 )

nějak si to v redakci stále pletou. Nebylo to na adresu židů a homosexuálů, nýbrž na adresu žida a homosexuála.

bosomfriend ( 30. března 2010 18:54 )

se sebou ať si vezmou Ratha, Langra . Proto ani hlas ODS, č SSD a TOP 09. /ryč se starými. Maldí lidé si musí do voleb ustanovit vlastní stranu. Konec Komoušům, jejich dětí, patolízalům, převlekačům kabátů ! Mladí , ať převezmou odpovědnost. Podpořtě je všichni a a netočtě se kolem staříků a podrazáků !!

milan1959 ( 30. března 2010 18:21 )

Plesk čte ale levicová lůza, která Roka volí. Na toho si netroufnou

milan1959 ( 30. března 2010 18:19 )

Troubo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa