Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fischer ml.: Topolánek urazil mou rodinu, která prošla holocaustem

Premiér Jan Fischer a jeho syn Jan výroky Topolánka odsoudili.
Premiér Jan Fischer a jeho syn Jan výroky Topolánka odsoudili.  (Autor: Michal Šula)
Autor: jos - 
21. března 2010
15:40

"Je to Žid a uhne!" Tato neomalená slova na adresu premiéra Jana Fischera z nevymáchaných úst expremiéra Mirka Topolánka otřásly celou politickou scénou v Česku. Nejbolestněji však zasáhla rodinu předsedy vlády, jejíž příbuzní prožili peklo holocaustu. Výroky šéfa ODS byl proto šokován i premiérův syn Jan, který poskytl Blesk.cz exkluzivní vyjádření.

526410:nahled:true:true"Překvapilo mě to a zarmoutilo. Tato slova od vrcholného politika na veřejnost prostě nepatří. Pro mě osobně to bylo šokující. Vyvolalo to u mě vzpomínky na holocaust, kterým byla postižena část naší rodiny. Pokud to řekne osoba, která aspiruje na vrcholné politické funkce, tak to prostě s člověkem zamává," vyjádřil se pro Blesk.cz Fischer ml.

CO ŘEKL TOPOLÁNEK O FISCHEROVI? PODÍVEJTE SE NA VIDEO:

Video  Mirek Topolánek o premiéru Fischerovi  - Blesk
Video se připravuje ...

Později vydal k celé kauze prohlášení i jeho otec. Topolánkovy výroky o Židech, církvích a homosexuálech jsou podle premiéra Fischera urážlivé. Další komunikaci s ním prý omezí na minimum. Pro Fischerovou rodinu jsou výroky šéfa ODS bolestné a vyvolávají vzpomínky na holocaust.

"Výroky předsedy ODS Mirka Topolánka o povaze Židů, církví a homosexuálů považuji - diplomaticky řečeno - za urážlivé, hloupé a scestné. Odpovědnost za ně nese výhradně on sám," sdělil v neděli šokovaný premiér Fischer.

Vzpomínky na holocaust ožívají

Pro rodinu premiéra Fischera musí být neomalená Topolánkova slova opravdu těžkou ranou, která vyvolává vzpomínky na válečné vyvražďování Židů. Jan Fischer si podle své manželky Dany v sobě nese trauma, které holocaust způsobil. "Těmto lidem (jejichž příbuzní zemřeli v koncentračních táborech, pozn.red) se říká děti holocaustu. Můj syn Jan jezdí do Izraele alespoň jednou za rok. Když byl poprvé u Zdi nářků, volal nám a řekl: Byl jsem tam půl hodiny a dvacet minut brečel," vyprávěla nedávno v rozhovoru pro časopis Týden Dana Fischerová o své rodině.

Spisovatel Arnošt Lustig: Topolánek to má hluboko v sobě

K výrokům Topolánka, které šokovaly celé Česko, se vyjádřil i spisovatel světového významu Arnošt Lustig, který jako mladý zažil hrůzy koncentračního tábora, přišel o část rodiny. "Lidé v politice by měli být opatrní ve věcech víry a původu křesťanství a židovství. Je totiž rozdíl, když se řekne křesťan a když se řekne žid. Křesťanství vyvolává asociace ke slovům, jako je víra, odpuštění, klady života. Když se řekne žid, tak se ale ozve ozvěna 2000 let starých předsudků, kdy bylo slovo žid spojováno s ďáblem. Za nacismu slovo žid vyvolávalo ozvěnu diskriminace, nespravedlnosti, zla," odsoudil Topolánkova slova Lustig.

Podle Lustiga takovéto kálení z úst politika vyvolává bolestné vzpomínky na pogromy židů a nacistickou genocidu. "Pan Topolánek to třeba nemyslel zle, vylítlo z něj označení, které je v něm hluboko. Když ale řekne žid, tak se v lidech vyvolá vše, co to slovo kdy neslo. Nacista Göring jednou řekl, že by nechtěl být židem v Německé říši. Ve mně to vždy cukne, když slyším slovo žid, slyším pak ozvěnu všeho, co bylo. Politikům bych doporučil přistupovat citlivě k výrazům, které používají," uzavřel pro Blesk.cz slavný spisovatel.

ZEĎ NÁŘKŮ
Zeď nářků, správnější označení Západní zeď je pozůstatkem západní části vnější hradby, která ke konci období druhého jeruzalémského Chrámu obklopovala Chrámovou horu. Dnes je to nejposvátnější místo Židů.
Mirek Topolánek Mirek Topolánek | Foto pro Blesk - LUI MAGAZINE
Topolánek u gayů: Urazil věřící i premiéra Fischera! Čtěte ZDE!

TOPOLÁNEK POSLAL OTEVŘENÝ DOPIS GAYŮM A ŽIDŮM. NAJDETE HO ZDE!

MLUVČÍ ODS NA CHATU ŽEHLÍ TOPOLÁNKŮV SKANDÁL! PTEJTE SE ZDE!

PŘIPRAVUJEME PODROBNOSTI! SLEDUJTE BLESK.CZ!

Video se připravuje ...
Další videa