Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blesk ví, jak bude o prázdninách: Máme se na co těšit!

Autor: Monika Rubešková, zunk - 
21. března 2012
05:59

Astronomické jaro začalo v Česku včera v 6:14 hodin. Blesk už ale nyní ví, co nám chystá léto! A věřte, že se máme na co těšit! Rekordně teplý víkend byl totiž jen začátek nadprůměrně teplého roku! Podle meteorologů budou jarní měsíce neobyčejně teplé. A léto? Prostě nádhera!

Téměř letních 24,2 stupně (letní hodnoty začínají na 25 °C) zaznamenaly v sobotu teploměry v Dobřichovicích u Prahy. „To je výjimečná teplota. Z pohledu statistiky bývá teplota v březnu kolem 20 stupňů zaznamenána zhruba každých šest let,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Pokud jste se teplíčka namlsali, tak velkou naději na parádní půlrok dává klimatologická předpověď amerických odborníků. „Říká, že nás asi čeká teplotně nadprůměrné zejména jaro, ale i červenec a srpen,“ potvrdil Dvořák a dodal: „Pokud se to vyplní, určitě nás neminou silné bouřky a přívalové deště, které se tvoří právě z velkého vedra.“ Tyto předpovědi se tvoří s ohledem například na teploty oceánů či různé mořské proudy čili jevy, které nelze ovlivnit. „Musím ale říci, že zatím tato americká předpověď vychází,“ podotkl Dvořák. Američané totiž tvrdili, že v Evropě bude nadprůměrně teplá i zima a to se také stalo! „I když se to nezdá a v únoru jsme prožili 14 dní krutých mrazů, tak opravdu byl prosinec, leden a nakonec i ten únor teplotně nadprůměrné,“ potvrdil Dvořák.

Meteorologové za "velkou louží" tak slibují krásné dny. Stačí si jen uvědomit, že během jediného měsíce se v Česku oteplilo takřka o 60 stupňů! Zatímco v půlce února teploty padaly k -35, v půlce března naopak stoupají k téměř letním 25 stupňům…

gevi ( 3. dubna 2012 21:07 )

Žádný odpovědný meteorolog nemůže dnes vydávat předpověď na prázdniny.

petyrka ( 21. března 2012 14:12 )

I kdyby to byl kec, tak se to krásně čte, tak si dneska budu myslet, že nás čeká krásný léto!

adorator ( 21. března 2012 11:45 )

blesk ten toho tak ví psali , že bude krutá zima a ono prdlačky, prosinec, leden - teplo a když v únoru přimrzlo, hned se holedbali : byli jsme první, kdo předpovídal krutou zimu tohle bude stejný .....

vilaamalka ( 21. března 2012 11:28 )

Blesk ví tak akorát houby. Ještě nedávno psali,že v srpnu bude sněžit a budou mrazy.Ha ha ha.

ssans ( 21. března 2012 10:22 )

V zimě je zima a v létě je teplo - to už věděli i neandrtálci a Plesk z toho udělá zprávu dne

Zobrazit celou diskusi