Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyrazil na Opavsku na procházku, našel v lese lidské kosti

Pořádný šok zažil muž na Opavsku, který narazil při procházce v lese na kosterní pozůstatky. (Ilustrační foto)
Pořádný šok zažil muž na Opavsku, který narazil při procházce v lese na kosterní pozůstatky. (Ilustrační foto)  (Autor: Blesk- Vlaďka Hradská)
Autor: ČTK, lm - 
18. března 2012
16:49

Teplé jarní počasí ho vylákalo do přírody, zažil přitom však velký šok. Osmačtyřicetiletý muž totiž našel při procházce v obci Suché Lazce na Opavsku lidské kosti! Jedná se pravděpodobně o pozůstatky vojáka z druhé světové války.

Části lidské kostry našel v sobotu dopoledne osmačtyřicetiletý muž, který se byl projít v lese mezi Hrabyní, Suchými Lazcemi a Přerovcem na Opavsku. Objevil lebku bez obličejové části a dokonce i kotníkovou koženou botu s kůstkami uvnitř.

Policisté při následném ohledání inkriminovaného místa našli celkem 164 kostí a také části vojenské výstroje. Mezi nimi byla část opasku se zbytky trojdílné sumky na náboje, zbytky koženého závěsníku na bodák, zlomená plechová pochva na bodák a zbytky kožených řemenů a přezky. Vedle toho objevili policisté také druhou botu - i ona skrývala pozůstatky kostí. A také zubní protézu a hřeben... Vskutku bohatý náhodný nález.

"Všechny nalezené kosterní pozůstatky a zbytky výstroje policisté na místě zajistili a následně je zašlou na antropologickou expertízu," uvedla policejní mluvčí Dagmar Schindlerová. Pravděpodobně však jde o pozůstatky po vojákovi z 2. světové války. Jak ale mohly zůstat tak dlouho nikým nepovšimnuté, to je záhadou...

Pravdou však je, že se archeologické nálezy po bojích na Opavsku dají nalézt dodnes, hlavně při stavbách nebo když začnou jarní práce. Například v pátek dopoledne našel muž z Frýdku-Místku na poli v katastru obce Hrabyně dělostřelecký granát sovětské výroby ráže 210 milimetrů. Policejní mluvčí dodala, že válečnou munici převzal ke zneškodnění pyrotechnik.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání