Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Předpověď: Čeká nás nejchladnější zima za 1000 let!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: rvs, rum - 
6. října 2010
11:21

Čeká nás nejstudenější zima za 1000 let! Ve své předpovědi to tvrdí polský klimatolog Michal Kowalewski. Příčinou extrémního počasí bude podle něj zpomalení Golfského proudu, který Evropu v zimě otepluje.

Rychlost Golfského proudu, který k břehům Evropy přivádí vodu ohřátou z tropů, se podle Kowalewského snížila na pouhou polovinu. Síla proudu tak nebude stačit na ochlazení, způsobené mrazivým větrem vanoucím z Arktidy. Důvodem může být i ropná katastrofa v Mexickém zálivu. Ropa totiž údajně Golfský proud ochladila.

Třicetistupňové mrazy po několik týdnů

Počasí v zimě má být skutečně extrémní. V lednu a v únoru nás podle předpovědi Michala Kowalewského čekají třicetistupňové mrazy, které mohou trvat až několik týdnů.

Metoroložka Dagmar Honsová situaci ale zdaleka nevidí tak černě, jako polský klimatolog. "Já osobně se domnívám, že letošní zima bude naopak teplejší, než byla ta minulá," říká. "Od 5. do 12. prosince byly takřka nepřetžitě denní teploty až okolo - 20 stupňů Celsia. Nepředpokládám, že by se takový extrém opakoval. I sněhu by mělo být nadcházející zimu méně," dodává Honsová. Zima by podle ní měla začít v druhé polovině listopadu.

LÍBÍ SE VÁM TENTO ČLÁNEK? HLASUJTE PRO NĚJ ZDE!

bara ( 6. října 2010 11:49 )

no jo, no...))))) . ta minulá zima měla taky podivnou předpověď "odborníků", a to že nebude moc sněhu... a jak jsem si všimla, kdekdo se v počasí zmiňoval, že letos v srpnu přijdou opět velká dlouhodobá vedra ) - askutek utek... . já jim věřím, když mi řeknou, jak bylo včera . -

gogo ( 6. října 2010 11:28 )

prohlásí něco, co šokuje. Třeba že spálí islámské svaté knihy, nebo že objevil že všichni umrzneme ...

Zobrazit celou diskusi