Předložil někdo závěť, o jejíž platnosti máte pochybnosti? Očekáváte, že bude složité vypořádání společného jmění manželů? Víte, že zůstavitel měl starožitnosti, které záhadně po jeho smrti z bytu zmizely? Co když zůstavitel před smrtí něco ze svého majetku daroval?

Pro všechny tyto případy je dobré se poradit s advokátem. V případě, že k darování došlo ve prospěch dědice, započítává se to na jeho dědický podíl. Pokud máte pochybnosti, že zůstavitel byl v takovém zdravotním a psychickém stavu, aby mohl vůbec platně darovat, můžete napadnout darování a žádat, aby bylo určeno, že majetek byl ve vlastnictví zůstavitele v době smrti.

Ombudsmanka Blesku JUDr. Jaroslava Šafránková
Autor: Tonda Tran

Závěť je cesta ke svobodě

Na to, že jednou budeme všichni staří a zranitelní, bychom měli myslet a případně včas napsat závěť tak, aby s majetkem bylo naloženo, jak chceme, protože na to zbavovat se majetku je vždy dost času po smrti. Jestliže se někdo rozhodne darovat majetek již za svého života a převést ho na děti, pak jim sice ubydou starosti v dědickém řízení, nicméně zůstaviteli možná ubyde nemovitost, ve které by mohl v klidu ve stáří dožít.

Pokud chcete, aby vaše konkrétní nemovitosti zdědilo konkrétní dítě, jednoduše napište závěť. V této závěti přesně uveďte, komu a co odkazujete. Pokud se k vám děti nechovají pěkně, nejsou s vámi vůbec v kontaktu, můžete je v extrémním případě (a ze zákonných důvodů) i vydědit a všechen svůj majetek odkázat třeba útulku pro psy. Nezapomeňte na to, že majetek je váš a vy si s ním můžete dělat, co chcete.

Dědictví je džungle, potřebujete průvodce!

Pokud chcete mít představu o tom, jak je v současnosti dědické právo a tím pádem dědické řízení složité, vězte, že Občanský zákoník zná zřeknutí se dědického práva, ke kterému lze přistoupit ještě za života zůstavitele, a to smlouvou, kterou s ním uzavřeme, dále odmítnutí dědictví, kdy po smrti může dědic celé dědictví odmítnout, nebo vzdání se dědictví, kdy se dědictví vzdáváme ve prospěch jiného dědice.

Skutečnost, že zákon tedy zná zřeknutí se dědictví, jeho odmítnutí a vzdání se dědictví a každé z toho znamená něco jiného, by nám mohla naznačit, že dědické řízení je džungle, do které bychom se sami pouštět neměli.

Koho můžu vydědit? ... a koho můžu v závěti pominout?

■ I když zůstavitel může se svým majetkem naložit v závěti, jak chce, je tu jedna výjimka – nepominutelní dědici, což jsou děti zůstavitele. Ty lze vydědit jen ze zákonných důvodů, jinak mají nárok na vypořádací podíl z dědictví.

■ Naopak manžel zůstavitele nemusí vždy dědit. Může se stát, že zůstavitel sepsal závěť a odkázal majetek někomu jinému a manžel v tomto případě, na rozdíl od dětí, není tzv. nepominutelným dědicem, a nemá tedy nárok na povinný díl.

■ Nicméně má nárok na svou část společného jmění manželů. Po smrti jednoho z manželů je totiž nezbytné vypořádat společné jmění manželů (za předpokladu, že ho manželé měli a že neměli např. společné jmění manželů zúžené, či dokonce zrušené).

Mezi věci, které je také třeba vypořádat, jsou i peníze na bankovních účtech obou manželů, nejenom zůstavitele. To však neznamená, že se v dědickém řízení zablokuje majetek ve společném jmění manželů.

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU?

NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, nebo na e-mailovou adresu: ombudsman@cncenter.cz

Nezapomeňte připsat také svoje telefonní číslo. Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz!

Prosíme čtenáře, aby nám nezasílali originály dokumentů – vzhledem k množství je nemůžeme vracet. Upozorňujeme na to, že jednotlivé příběhy redakce sama vybírá dle uvážení.

 

Video
Video se připravuje ...

Advokát o právní gramotnosti dětí: Kde je hranice mezi lumpárnou a porušením zákona? A měla by se snížit hranice trestní odpovědnosti u dětí? Bára Holá, Lukáš Červený