Nouzový stav šéf Bílého domu vyhlásil před týdnem ve snaze získat peníze na bariéru na americko-mexické hranici, jejíž postavení patřilo k hlavním slibům jeho předvolební kampaně. Učinil tak poté, co Kongres nevyšel vstříc jeho požadavku, aby mu letos na hraniční zeď schválil 5,7 miliardy dolarů.

Kongres nemůže podle ústavy prezidentovo rozhodnutí o vyhlášení stavu nouze, s nímž nesouhlasí nejen demokraté, ale ani část republikánů, zrušit, může ale schválit rezoluci, že existující stav nouze končí. Takový krok může prezident vetovat, ale Kongres může veto přehlasovat dvoutřetinovou většinou, která se musí najít v obou jeho komorách.

Celá Sněmovna reprezentantů, v níž mají demokraté od loňských voleb většinu, bude o rezoluci podle své předsedkyně Nancy Pelosiové hlasovat už v úterý. Přijetí rezoluce ve Sněmovně reprezentantů je jisté, schválit by ji ale mohl podle AP i Senát, ve kterém mají většinu republikáni.

Případné prezidentské veto by Kongres zřejmě nepřehlasoval, podle AP ale nadcházející politická bitva prověří, jakou podporu má Trump a jeho kontroverzní rozhodnutí vyhlásit stav nouze na jižní hranici u republikánských zákonodárců.

Řada republikánů se v souvislosti s Trumpovým krokem totiž obává, že vyhlášením tak mimořádného opatření bez pádného důvodu vzniká precedens, kterého by mohli zneužít budoucí demokratičtí prezidenti.

"Prezident se pokouší o neústavní uchopení moci," řekl dnes člen Sněmovny reprezentantů Joaquin Castro, který rezoluci předložil. Vyzval zároveň demokraty i republikány v Kongresu, aby ji podpořili, neboť podle něj prezident pošlapává autoritu zákonodárného sboru.

Trump vyhlásil stav nouze před týdnem v naději, že mu to umožní získat peníze na stavbu zdi i v situaci, kdy mu Kongres financování v požadované výši odepřel. Bílý dům počítá s možností odčerpat přes 6,5 miliardy dolarů z rozpočtů Pentagonu a ministerstva financí. S částkou 1,4 miliardy dolarů, kterou mu na posílení ochrany hranic poskytl Kongres, by prezident dostal celkem zhruba osm miliard dolarů (181 miliard korun).