Podle opozičního šéfa parlamentu Juana Guaidóa, kterého více než čtyři desítky amerických a evropských zemí uznávají za dočasného prezidenta, se do víkendu zapsalo k distribuci pomoci na 600.000 dobrovolníků. Autoritářský prezident Maduro ovšem tvrdí, že Venezuelané humanitární dodávky ze zahraničí nepotřebují a označuje organizaci pomoci za opoziční show.

"Předtím vytvořili falešnou stránku, nyní jednoduše dali přednost zablokování toho webu," řekl AFP opoziční politik Hasler Iglesias. Stránka www.voluntariosxvenezuela.com byla dnes podle AFP z Venezuely nedostupná. Minulý týden podle Iglesiase pro změnu režim s cílem zmást případné dobrovolníky vytvořil identicky vypadající stránku, jejíž adresa byla až na středové písmeno "x" shodná.

Maduro, kterého jako prezidenta stále uznává řada států, včetně Ruska, Číny nebo Turecka, posiluje přítomnost vojáků u hranice s Kolumbií. Shromaždištěm kamionů se zásobami z USA se tak stává pohraniční město Cúcuta, kam o víkendu dorazily tři americké vojenské letouny s potravinami a léky.

Na toto téměř třičtvrtěmilionové město se soustředí pozornost i z dalšího důvodu. Venezuelský ministr informací Jorge Rodríguez dnes ve státní televizi prohlásil, že jeho chudým obyvatelům se o víkendu dostane potravinové pomoci z Caracasu. "Dáme více než 20.000 krabic (s potravinami) bratrům a sestrám v Cúcutě, abychom jim pomohli v situaci extrémní nouze, které čelí chlapci a dívky v Cúcutě," řekl ministr.

Guaidó označil jeho slova za cynická a prohlásil, že na plánu dostat o víkendu pomoc z Kolumbie do Venezuely se tím nic nemění. Guaidó již dříve prohlásil, že bez humanitární pomoci hrozí v bídou sužované Venezuele smrt až 300.000 lidí.

K Venezuelanům žijícím v USA promluví dnes americký prezident Donald Trump. Podle agentury Reuters vyzve venezuelské vojáky, jejichž většina je dosud věrná Madurovi, aby se přidali na stranu demokracie, k níž podle něho vývoj v zemi neodvratně směřuje. Vojáci by měli dát najevo loajalitu ke Guaidóovi, což jim zajistí šanci na slušnou budoucnost, kdežto podpora Madura je připraví o všechno, dodá Trump.

Guaidó, který je od ledna předsedou venezuelského parlamentu, se prohlásil prozatímním prezidentem během demonstrací 23. ledna. Učinil tak poté, co parlament označil za nelegitimní nový prezidentský mandát Nicoláse Madura s tím, že vzešel z nesvobodných voleb. Guaidóa uznaly za hlavu Venezuely USA i další americké země, posléze se přidaly i státy evropské a další. Opozice ale nyní potřebuje hlavně dostat na svou stranu armádu, jejíž část je zřejmě rozpolcená, ale bojí se Madurových represí.

Guaidó svolal na nadcházející sobotu demonstrace po celé zemi, které mají tlačit na armádu, aby do Venezuely pomoc vpustila.