Rámcová dohoda má poskytnout právní rámec pro všechny bilaterální smlouvy například o volném pohybu osob, letecké dopravě nebo zemědělském obchodu.

Švýcarsko se však obává, že z rámcové dohody pro něj budou vyplývat nepřijatelné nové podmínky pro účast na vnitřním trhu EU.

Švýcarská vláda chce, aby se o návrhu dohody ještě vedla veřejná debata a na jaře příštího roku ho znovu posoudí. V dnešním prohlášení kabinet konstatoval, že návrh dohody vzal na vědomí, ale neupřesnil, zda text vyjednávaný více než čtyři roky jasně podporuje. Výsledek jednání o dohodě je však podle něj do značné míry v zájmu Švýcarska.

Unijní zdroje předem varovaly, že blok hodlá od začátku příštího roku zakázat bankám a makléřům sídlícím v EU obchodování na švýcarských burzách, pokud dnes Bern rámcovou dohodu jednoznačně nepodpoří.

EU vyjednávání se Švýcarskem prohlásila ze své strany za uzavřené, a proto chtěla do dneška od Bernu odpověď, zda dokument podpoří.

Vztahy mezi EU a Švýcarskem se nyní řídí souborem více než stovky sektorových smluv, což se Brusel dlouhodobě snaží změnit. Pokud se Bern vzepře a rámcovou dohodu odmítne, budou sice nadále platit dříve uzavřené sektorové smlouvy, ale alpská země nebude moci počítat s posílením svého přístupu na jednotný trh.