Americký prezident Donald Trump v květnu oznámil, že USA odstoupují od jaderné dohody s Íránem a Spojené státy následně opět zavedly proti Íránu sankce. Cílem kroku americké administrativy je přimět Teherán, aby ukončil svůj balistický program, ještě více omezil svůj jaderný program a přestal podporovat milice v Sýrii, Libanonu a Jemenu.

Ostatní signatáři dohody - EU, Francie, Německo, Británie, Rusko a Čína - se snaží smlouvu, kterou se Írán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí, zachovat. Teherán mezitím oznámil, že je připraven od dohody odstoupit, pokud mu přestane přinášet ekonomické výhody.

"Evropané by měli urychlit své snahy zachránit dohodu... Jsme připraveni na všechny možné scénáře, včetně návratu do éry před dohodou," řekl podle íránské státní televize Huntovi tajemník íránské nejvyšší bezpečnostní rady Alí Šamchání.

Hunt uvedl, že Británie hodlá jadernou dohodu hájit, a hovořil o snaze EU chránit Irán před dopadem sankcí, uvedla íránská agentura IRNA.

Britský ministr označil jadernou dohodu za "zásadní pro stabilitu Blízkého východu, jelikož eliminuje hrozbu Íránu jakožto jaderné mocnosti". Zároveň ve svém prohlášení vydaném před cestou do Íránu zdůraznil, že dohoda musí být "dodržována na 100 procent, aby přežila".

Hunt se svým íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem také jednal o nutnosti co nejrychleji ukončit konflikt v Jemenu, kde arabská koalice v čele se Saúdskou Arábii téměř čtyři roky bojuje na straně vlády proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem.

Před setkáním se Zarífem se Hunt také zmínil o Britce s íránským pasem, která byla projektovou vedoucí nadace Thomson Reuters a byla v dubnu 2016 zatčena v Teheránu, když měla se svou dcerou, které jsou teď čtyři roky, namířeno po návštěvě příbuzných odcestovat zpět do Británie. "Je tu případ Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové a dalších lidí s dvojím občanstvím, kteří jsou ve vězení a neměli by tam být. Chceme, aby se mohli vrátit domů, " řekl Hunt. Írán dvojí občanství neuznává.

Zaghariová-Ratcliffeová byla odsouzena za údajné spiknutí proti íránskému režimu, což nadace Thomason Reuters, která pracuje nezávisle na zpravodajské agentuře Reuters, odmítá, stejně tak jako její rodina. Íránské úřady se k případu u příležitosti návštěvy šéfa britské diplomacie podle agentury Reuters nevyjádřily.