"Sedmnáctého listopadu si vždy musíme připomínat, jak jsou svoboda a demokracie křehké, že o ně musíme pečovat a že se neustále musíme snažit o to, aby se nesnížila jejich kvalita nebo abychom je neztratili," prohlásil Fiala. "Lidé si vždycky ten svátek spojí i s nějakými aktuálními událostmi a vyjadřují se k tomu, co se děje ve společnosti, a to si myslím, že je dobře," doplnil. Podle něj není obvyklé, že premiér nemůže přijít mezi lidi položit k památníku květinu. Fiala míní, že to svědčí o tom, jak je společnost rozdělená. "Musí nad tím přemýšlet především ti politici, kteří společnost rozdělují," podotkl Fiala.

"Jsme to my, kdo si tu svobodu musí ubránit, nikdo nám ji zadarmo nedá. Bohužel někteří lidé, když se jim dobře žije, si neuvědomují, že svobodu ztratíme během několika vteřin, a můžeme jí získávat po dobu několika let, nebo několika desítek let," prohlásil Kubera.

Babiš kytici k desce, která připomíná brutální zásah policejních jednotek proti demonstrantům 17. listopadu 1989, přinesl krátce po půlnoci. Později vysvětlil, že byl na Národní už v noci proto, že brzo ráno odlétá za svým synem do Švýcarska. Jeho kytice skončila v odpadkovém koši. Skončily tam i květiny, s nimiž nad ránem k památníku přišel šéf SPD Tomio Okamura, i květiny, které poslal prezident Miloš Zeman. Policie tyto incidenty prověřuje.

"Na té dnešní době je krásné, že každý může vyjádřit svůj názor, může ho vyhlásit nahlas, může ho vyhlásit beztrestně a může říct, co si myslí o prezidentu, premiérovi nebo třeba o mně. Samozřejmě tento způsob vyjadřování názoru není můj šálek čaje, jak všichni vědí, ale rozhořčení lidí absolutně rozumím," okomentoval situaci Fiala.

Fialu lidé přivítali potleskem, stejně jako zástupce STAN nebo i amerického velvyslance Stephena Kinga. Naopak pískali například na představitele ČSSD a jejího předsedu Jana Hamáčka.