Slovenská vláda v létě schválila nákup 14 kusů nejmodernější verze amerických stíhaček F-16. První stroje by mělo Slovensko převzít do tří let od podpisu smlouvy, který se očekává ještě letos. Kabinet premiéra Petera Pellegriniho zároveň uložil ministerstvu obrany předložit alternativy zajištění vzdušného prostoru země do dodání nových bitevníků.

Podle ministerstva s ohledem na zajištění úrovně výcviků pilotů a pozemního personálu je ekonomicky nejefektivnějším řešením prodloužení stávající smlouvy s ruskou společností RSK MiG ohledně technické pro migy slovenské armády do konce roku 2023 s opcí na další rok. Platnost stávajícího kontraktu skončí v příštím roce.

Druhou možností, kterou ministerstvo zvažovalo, byla spolupráce s jinými členskými státy NATO. Slovensko v minulosti také uzavřelo smlouvu o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru s Českou republikou. Čeští armádní piloti se již podíleli na střežení vzdušného prostoru v Pobaltí a na Islandu.

Záměr slovenského ministerstva obrany prodloužit životnost migů kritizovaly opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) i hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Podle SaS prodloužení smlouvy ohledně migů také vytváří prostor na nekalé transakce a provize, strana prosazuje zajištění ochrany slovenského nebe kapacitami spojenců z NATO. OĽaNO se zase vyslovilo pro spolupráci se Spojenými státy a Polskem nebo s Českem.