Hnutí ANO vyzvalo loni na podzim hejtmany, kteří uspěli ve sněmovních volbách, aby nekumulovali funkce. Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš dnes k Vildumetzové novinářům řekl, že s hejtmankou ještě o její další roli nehovořil. Poznamenal pouze, že je to energická žena a zvládla by to. Dodal, že je také čerstvě vdaná.

Vildumetzová dříve uvedla, že chce v čele kraje skončit do konce roku a do té doby za sebe nalezne náhradu. Jenže i krajský sněm ANO v Karlovarském kraji se usnesl na tom, že by měla v čele kraje zůstat. "My jsme to probírali a požádali jsme ji, aby své rozhodnutí přehodnotila a neodcházela. Chceme zachovat stávající sestavu v čele kraje," uvedl místopředseda krajské ANO Martin Hurajčík.

Podle krajského zastupitele Petra Zahradníčka (TOP 09) by ale hejtmanka měla dodržet slib, který po získání mandátu poslance dala, a vybrat si některou z funkcí. "Pro mě je nadále nepřijatelné, aby se tyto dvě funkce kumulovaly," řekl dnes ČTK.

Asociace krajů volí nové vedení každé dva roky. Volba se podle Čunka uskuteční 6. nebo 7. prosince. Dnes hejtmani Mračkové Vildumetzové důvěru dali. Podle dohod, které v Praze uzavřeli zástupci nové koalice Pirátů, Prahy Sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), bude pražským primátorem a jednání asociace v prosinci se tak zřejmě zúčastní lídr Pirátů Zdeněk Hřib.