Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala tisíce lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy. Podle OSN jde o největší humanitární katastrofu na světě.

Přístav Hudajdá je hlavní vstupní branou pro zásobování země, která je na pokraji hladomoru. Město je v rukou šíitských povstalců, známých jako Húsíové, už od roku 2014 a v současné době čelí ofenzivě provládních sil, zahájené 13. června.

Koalice ofenzivu dříve přerušila a doufala ve výsledky mírových rozhovorů, které se měly konat minulý týden pod záštitou OSN v Ženevě. Rozhovory ale skončily fiaskem. Zástupci povstalců na ně totiž nedorazili. Jak tvrdili, nedostali dostatečné záruky, že se po jednáních budou moci bezpečně vrátit zpět do Jemenu. Koalice následně ofenzivu obnovila.

Jemenské provládní jednotky podpořené arabskou koalicí v čele se Saúdskou Arábií ve čtvrtek informovaly, že získaly kontrolu nad hlavní silnicí spojující přístavní město Hudajdá s metropolí Saná.