Trasy začínají v Ostravě, Frýdku-Místku nebo Kopřivnici. "Trasy pochodu jsou připraveny tak, aby si vybral každý. Včetně rodin s kočárky, pejskařů a cyklistů i koloběžkářů. Ti budou mít trasu z ostravského Bělského lesa dlouhou 47 kilometrů," uvedla ředitelka managementu Monika Konvičná. Management nově vzniklou tradici Štramberského Jasoně ocenil Cenou cestovního ruchu za nejlepší turistický produkt roku 2017.

Pochod dostal název podle ohroženého druhu motýla jasoně červenookého, který se v Česku vyskytuje pouze ve Štramberku. "Řekl jsem si, že by na Moravě mohla vzniknout velká a oblíbená turistická akce. Netajím se tím, že chci jednou dostat do Štramberku deset tisíc lidí. Jsem zastáncem masových akcí, protože je to nejlepší způsob jak propagovat pohyb a současně spojovat lidi. A o to mi jde," uvedl za pořadatele Rostislav Bažanowski.

V prvním ročníku se loni na trasy pochodu vydalo přes 1100 lidí. Kijonková uvedla, že letos už jsou registrovány 3000 účastníků. Propozice a další informace najdou zájemci na internetových stránkách www.bezvabeh.cz.