Skripal se přiznal, že britské rozvědce MI6 vyzrazoval jména svých kolegů výměnou za peníze, z nichž část podle ruských médií skončila na jeho španělském bankovním účtu. Podle britských médií šlo zhruba o 100.000 dolarů.

V roce 2010 ho tehdejší prezident Dmitrij Medveděv omilostnil kvůli deseti ruským agentům odhaleným v USA. Šlo o jednu z největších výměn špionů od dob studené války, která skončila v roce 1991. Výměna se uskutečnila na vídeňském letišti, kde vedle sebe zastavila letadla z Ruska a z USA.

Navrátilci byli v Moskvě podle agentury Reuters oslavováni jako hrdinové a nynější ruský prezident a tehdejší premiér Vladimir Putin, sám bývalý důstojník sovětské tajné služby KGB, s nimi zpíval vlastenecké písně. Mezi takto osvobozenými ruskými agenty byla i Anna Chapmanová, která se v Rusku stala celebritou jako "agentka 90-60-90". Ona i ostatní její kolegové dostali v Kremlu vysoká státní vyznamenání.

Naopak na Skripala pohlížela Moskva jako na vlastizrádce, který podle všeho vážně narušil ruskou špionážní síť v Británii a ve zbytku Evropy.

Skripal sloužil ve vojenské špionážní službě GRU, jejíž základy byly položeny v roce 1918. Je řízena generálním štábem ruských ozbrojených sil a skládá účty přímo prezidentovi. Své špióny vysílá do celého světa.

Skripal se od své výměny usadil v jihoanglickém městě Salisbury, kde poslední dobu žil podle všeho se svou dcerou. Jeho syn zahynul podle britských médií s přítelkyní při autonehodě před rokem během návštěvy Ruska. Skripalova manželka zemřela na rakovinu krátce po odstěhování do Británie.