Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Nové zjištění o agentech GRU: Můžou za havanský syndrom? Stejná jednotka útočila ve Vrběticích

Aktualizováno -
1. dubna 2024
19:55
Autor: ČTK - 
1. dubna 2024
10:35

Za takzvaným havanským syndromem by mohli stát příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU, uvedl ruský investigativní portál The Insider, který přes rok zjišťoval okolnosti případů spojovaných se syndromem projevujícím se jako zdravotní potíže s neurologickými symptomy. Své vyšetřování podnikl společně s německým listem Der Spiegel a pořadem 60 Minutes americké stanice CBS. Kreml dnes reagoval prohlášením, že o údajném ruském zapojení chybí důkazy. Pentagon dnes podle agentury Reuters potvrdil, že příznaky „havanského syndromu“ trpěl i vysoce postavený úředník amerického ministerstva obrany, který se loni zúčastnil summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu.

O havanském syndromu se začalo mluvit v roce 2016 v souvislosti s neurologickými potížemi amerických diplomatů působících v kubánském hlavním městě. Problémy jako bolesti hlavy, únava, deformace sluchu, ale i závratě a nevolnosti od té doby ohlásili diplomati, agenti CIA či rodinní příslušníci těchto osob působících v řadě dalších zemích včetně Rakouska, Kolumbie nebo Vietnamu.

Rusko už dříve jakékoli své zapojení do těchto událostí odmítlo. Ve městech, v nichž se „havanský syndrom“ objevil, se ale podle zjištění The Insideru pohybovali členové ruské vojenské rozvědky z jednotky 29155, kterou už dříve média spojila například s otravou nervově paralytickou látkou bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v Británii nebo zbrojaře Emilijana Gebreva v Bulharsku. Gebrev měl uskladněné zbraně i v moravských Vrběticích v říjnu 2014, kdy tamní muniční sklad postihla ničivá exploze. České úřady nejpozději od roku 2021 podezírají z tohoto výbuchu rovněž příslušníky GRU.

V souvislosti s „havanským syndromem“ a možným zapojením pracovníků ruské rozvědky The Insider zmiňuje takzvané akustické zbraně. Uvedl, že mezi jeho hlavní zjištění patří, že vysoce postavení členové zmíněné jednotky GRU dostali ocenění za svůj přínos k vývoji těchto zbraní. Termín akustické zbraně se používá v ruské vojenské literatuře pro označení zařízení, které za pomoci vysokofrekvenčních vln může zasáhnout mozek oběti, podotkl portál.

První případ „havanského syndromu“ se podle investigativního portálu mohl vyskytnout už dříve než v roce 2016. Podle něj se odehrály dva „útoky“ v roce 2014 ve Frankfurtu nad Mohanem, přičemž jednou z obětí byl zaměstnanec amerického konzulátu.

Americký list The Washington Post loni napsal, že podle analýzy pěti amerických zpravodajských agentur „havanský syndrom“ velmi pravděpodobně nezpůsobil útok znepřátelené vlády ani zbraň či zařízení vysílající energetické paprsky. Uvedl také, že vysvětlení jevu zůstává nejasné.

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov dnes podle agentury TASS podotkl, že média už dříve v souvislosti s „havanským syndromem“ vinila Rusko, a prohlásil, že pro ruské zapojení chybí důkazy. „Média po mnoho let vnucují téma takzvaného havanského syndromu. Od samého začátku je přitom nejčastěji spojováno s obviňováním ruské strany, ale za celou dobu nikdo pro tato hlasitá obvinění nezveřejnil nebo nepředložil alespoň trochu přesvědčivé důkazy,“ prohlásil Peskov.

„Mohu potvrdit, že vysoce postavený úředník ministerstva obrany měl příznaky podobné těm, které byly hlášeny při neobvyklých zdravotních incidentech,“ řekla dnes novinářům mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Dodala, že onen nejmenovaný úředník nebyl součástí delegace ministra obrany Lloyda Austina na summitu NATO v litevské metropoli, ale byl tam „samostatně a zúčastnil se schůzek, které byly součástí summitu NATO“. Mluvčí s odvoláním na lékařské tajemství a ochranu soukromí neupřesnila, zda dotyčný musel vyhledat další lékařskou pomoc, zda musel přestat plnit své povinnosti či odejít do penze.

Video  Exploze muničního skladu ve Vrběticích. Jak do toho bylo zapojené Rusko?  - Videohub
Odemknout video

Annika ( 2. dubna 2024 00:44 )

Jo a lidr SBU na Wanted list. http­s://y­outu­.be/oV­Nkw4v2­2Es?si­=bmTat­MapoW­rxCU­MO

Uživatel_5684484 ( 1. dubna 2024 18:53 )

Nebýt Babiše a Ruska,tak nemají dezinformační weby a hloupí čtenáři o čem psát. 😁

6vox6 ( 1. dubna 2024 18:42 )

Koukám, že na diskuzích Blesku jsou lidé daleko erudovanější, než pracovníci tajných služeb po celém světě. Peskov opatrně prohlásil, že na zapojení Ruska chybí důkazy, ale tady jsou odborníci, kteří mají naprosto jasno. Rusko v tom rozhodně prsty nemá. Účelovkáááá.

6vox6 ( 1. dubna 2024 18:38 )

No a já myslel, že ses narodil v některé z českých porodnic. 😨

6vox6 ( 1. dubna 2024 18:38 )

Obdivuji tvůj břitký smysl pro humor. 😁

Zobrazit celou diskusi