Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Exšéf CIA: Putinovi jsou ohromné ztráty lhostejné. Prigožin se z nich musel zbláznit

Autor: mav, swp - 
2. března 2024
16:24

Rusko namísto avizovaného blitzkriegu a dobytí Kyjeva do pár dnů či týdnů bojuje na Ukrajině velmi těžkopádně a za cenu obrovských lidských ztrát. Vysloužilý generál americké armády a bývalý šéf CIA David Petraeus nechápe, jak se s tím mohou v Kremlu smířit. Jevgenij Prigožin to podle něj neunesl a pomátl se, vysvětluje si nepochopitelný konec šéfa žoldnéřů Wagnerovy skupiny.

„Nechápu, jak to Putin může vydržet. Jedině pokud je to prostě tak chladnokrevný, brutální autokrat, který se očividně vůbec nestará o blaho svého lidu, a už vůbec ne o vojáky na frontách,“ uvedl generál Petraeus, který v letech 2007-8 velel mezinárodní koalici v Iráku, 2010-11 koalici v Afghánistánu. Do roku 2012 pak stál v čele CIA. „Já jsem napsal tolik kondolenčních dopisů americkým matkám a otcům, zejména během eskalace v Iráku; nerozumím, jak se na to může dívat, jak se s tím může vyrovnat,“  řekl v rozhovoru pro magazín Newsweek.

„Myslím, že třeba Prigožin se dočista zbláznil, částečně i kvůli obrovským ztrátám Wagnerovy skupiny,“ zmínil oligarchu Jevgenije Prigožina, který po jistých úspěších, ale velkých problémech při dobývání Bachmutu obrátil své žoldnéře na Moskvu. Sám pak zemřel po výbuchu svého letadla.

Generál rovněž komentoval čerstvé stažení ukrajinských obránců z města Avdijivka. „Není to žádný kolaps, jde o spořádaný ústup, jakkoliv pod tlakem. Ale není to nějaký masivní strategicky významný úspěch Rusů. Upřímně řečeno, myslím, že je to ještě méně významné, než byl loni Bachmut, který je tolik stál - a co jim to nakonec skutečně přineslo?“

Ruská veřejnost podle něj musí stále víc pociťovat lidské ztráty z Ukrajiny. „Byly dosaženy postupné úspěchy, chcete-li, za neuvěřitelnou cenu. Nikdy nevíte, kdy ruské matky, otcové, manželky řeknou: 'Ne můj muž, ne můj syn',“ spekuluje generál. „Víme, že na samém začátku při první mobilizaci opustilo zemi více Rusů, než kolik se jich hlásilo k odvodu.“ Přesto ruské síly zatím dokážou obnovovat své stavy, ohromným ztrátám navzdory.

Moskva své ztráty nekomentuje. Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny uvádí, že k 28. únoru ztratil protivník 412 tisíc vojáků - nerozlišuje mrtvé, zajaté a raněné. Bloger Andrej Morozov alias Murz (†44) odhadoval, že dobytí Avdijivky stálo Rusy kolem 16 tisíc vojáků - po velkém tlaku příspěvek na Telegramu smazal a vzal si život.

Jak u Bachmutu, tak u Avdijivky se hovoří o mlýnku na maso, lidských vlnách, metodě „nás mnogo“, zkrátka posílání přesily proti dobře opevněným obráncům. „Nemyslím si, že používání taktiky lidských vln je nějak zvlášť působivá lekce, až na to, že jim to do jisté míry, bohužel, funguje,“ uzavřel generál Petraeus pro Newsweek.

Video  Gerasimov na Ukrajině: Vyznamenal ruské vojáky za dobytí Avdijivky  - Ruské ministerstvo obrany
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa