Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putinova FSB zabila Bělorusa. Terorista, který se chystal na Lukašenka, nebo disident?

Autor: ČTK, mav - 
7. března 2024
13:34

Ruská tajná služba FSB usmrtila na severozápadě Ruska běloruského občana, který podle ní pracoval pro ukrajinské rozvědky a chystal se vyhodit do povětří administrativní budovu v karelském městě Oloněc. O usmrcení Bělorusa už dříve napsal telegramový kanál Astra, podle něhož šlo o odpůrce režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

„V Karélii byl odvrácen teroristický útok,“ napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na oznámení FSB. Tajná služba podle agentury sdělila, že muž při zadržení začal střílet na její pracovníky a byl „neutralizován“. Dodala, že u něho nalezla výbušné zařízení.

Agentura zveřejnila i videozáznam ze zásahu.

Podle telegramového kanálu Astra šlo o 49letého běloruského aktivistu Mikalaje Aljaksejeva, který se v roce 2020 účastnil protivládních protestů v Bělorusku. Lukašenkův režim kritizoval i na sociálních sítích. V roce 2021 například podle Astry v jednom ze svých příspěvků označil situaci v Bělorusku za „genocidu“ běloruského národa.

„FSB uvedla, že Aljaksejev údajně kladl odpor při zatýkání a plánoval vyhodit do povětří administrativu ve městě Oloněc. Ruští strážci zákona uvedli, že se údajně ‚zmocnil bomby vyrobené na základě výbušniny britské výroby a americké rozbušky, jakož i pistole a nábojů‘, tweetuje kanál Nexta TV.

 

Téhož dne FSB ohlásila likvidaci dalších osob. Prý odhalila v Kalužské oblasti jižně od Moskvy buňku skupiny Islámský stát-Chorásán, což je afghánská větev Islámského státu. Radikálové z této buňky podle FSB plánovali s použitím střelných zbraní zaútočit na návštěvníky jedné z moskevských synagog.

„Teroristé se při zadržení bránili proti pracovníkům FSB se zbraní v ruce, v důsledku čehož byli zneškodněni odvetnou palbou,“ sdělila FSB. Zveřejnila také videozáznam ze zásahu, na němž jsou vidět těla mužů na podlaze rodinného domu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi