Většina historiků odhaduje, že počet žen, které byly donuceny pracovat v nevěstincích pro japonské vojáky, činil asi 200.000. Byly mezi nimi Korejky, Číňanky, Indonésanky a ženy z dalších asijských zemí.

Podobné sochy, které se v posledních letech objevily také například na veřejných prostranstvích v několika jihokorejských městech, vyvolávají rozhořčení Japonska.

V lednu Tokio dočasně odvolalo svého velvyslance v Jižní Koreji kvůli soše takzvaných "utěšitelek" umístěné nedaleko japonského konzulátu v jihokorejském městě Pusan. Tokio upozorňuje, že v roce 2015 dospělo se Soulem k dohodě, která měla vleklý spor mezi oběma zeměmi týkající se sexuálních otrokyň definitivně vyřešit.

"Vztyčování soch sexuálních otrokyň ve Spojených státech a v dalších zemích je v rozporu s postojem naší země a je krajně politováníhodné," prohlásil mluvčí japonské vlády Jošihide Suga na dnešní tiskové konferenci.

Socha v San Francisku byla postavena ze soukromé iniciativy koncem září, ve středu ale starosta města Edwin Lee svým podpisem potvrdil, že ji městská rada přijímá jako oficiální památník.

"Je to vysoce politováníhodné," řekl dnes ósacký starosta Hirofumi Jošimura novinářům v reakci na krok starosty San Franciska. "Důvěra byla zcela zničena," dodal.