Švýcarská vláda uvolní více než miliardu franků v období následujících deseti let. Podle agentury AP chce Bern zlepšením kvalifikace a snížení nezaměstnanosti mladých mimo jiné omezit imigraci ze zemí střední a východní části EU. V poslední době začaly narůstat především počty přicházejících Bulharů a Rumunů.

Finanční prostředky podle agentury AFP poplynou z alpské konfederace do zemí, které do EU vstoupily v roce 2004, 2007 a 2013, tedy i do České republiky. Bern už v minulosti do podobného kohezního fondu na rozvoj méně vyvinutých zemí přispíval.

Leuthardová uvolnění finančních prostředků oznámila během návštěvy předsedy EK Junckera v Bernu. Evropská unie v současnosti se Švýcarskem jedná o uzavření rámcové smlouvy, která by nahradila více než stovku bilaterálních dohod.

Švýcarsko není členem EU, evropská osmadvacítka je pro něj ale klíčovým partnerem nejen v oblasti obchodu. Pro EU je Švýcarsko po USA a Číně třetím nejdůležitějším obchodním partnerem.

Ve vztazích mezi EU a Švýcarskem panovalo napětí od roku 2014, kdy Švýcaři v referendu schválili omezení imigrace platné i pro občany EU. Vláda výsledek referenda do zákona promítla nakonec jen částečně, aby zachovala svobodu pohybu upravenou dohodami s osmadvacítkou. Podle Leuthardové se do vzájemných vztahů vrátila "pozitivní dynamika".