K oddálení rozhodnutí o rezoluci přistoupil Egypt kvůli tlaku Izraele, tvrdí několik diplomatů a západních činitelů, na které se odvolává agentura AP. O posunu hlasování požádala Egypt vláda v Jeruzalémě. Zástupci Židů mimo Izrael s kontakty v Egyptě také intervenovali, sdělil agentuře Reuters nejmenovaný izraelský diplomat.

Návrh rezoluce naléhal na Izrael, aby "okamžitě a zcela ukončil veškeré osidlování na okupovaných palestinských územích, včetně východního Jeruzaléma". OSN dlouhodobě zastává názor, že z hlediska mezinárodního práva je toto osidlování nezákonné a opakovaně vyzvala Izrael k jeho zastavení. Izraelská zástavba na palestinských územích se přesto podle představitelů OSN za poslední měsíce rozrostla.

Egypt návrh rezoluce předložil ve středu večer. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzápětí veřejně požádal Spojené státy, aby využily svého práva veta k zablokování textu. Washington je hlavní spojenec Jeruzaléma a přijetí podobné rezoluce již zabránil v roce 2011.

Nově zvolený americký prezident Donald Trump, který je republikán, vyzval dosluhující vládu Baracka Obamy, aby nedovolila schválení rezoluce. Demokrat Obama byl k politice Izraele kritičtější než jeho republikánský předchůdce George Bush mladší.

Podle Trumpa je rezoluce velmi nespravedlivá ke všem Izraelcům a dostala by Jeruzalém do velmi špatné vyjednávací pozice. "Míru mezi Izraelci a Palestinci je možné dosáhnout jen přímým jednáním obou stran, nikoli prostřednictvím podmínek stanovených z OSN," prohlásil nastupující americký prezident, který tak téměř doslovně převzal předchozí vyjádření izraelského premiéra Netanjahua.