"Čekáme další růst počtu hostů i počtu přenocování. Napsat, že některé resorty praskají ve švech, se může zdát odvážné, ale blíží se to pravdě," zhodnotil pro ČTK letní sezonu Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Pětinu návštěvníků regionu podle něj tvoří cizinci. Vedle Slováků nejčastěji jezdí Poláci, Němci, Rakušané a Italové.

Častým cílem turistů jsou památky. Hrad Buchlov i zámky v Kroměříži, Buchlovicích a Vizovicích hlásí oproti loňskému roku nárůst návštěvnosti - Vizovice o 700, Buchlovice o 3300, Buchlov o 7600 a Kroměříž dokonce o 16.600 lidí. Podle Dagmar Šnajdarové z kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu byla sezona ovlivněna bezpečnostní situací ve světě, kvůli níž lidé preferovali dovolenou v tuzemsku.

Potvrdil to i Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy, který provozuje tři hotely s 300 lůžky ve Velkých Karlovicích. "Meziroční nárůst návštěvnosti jsme zaznamenali již v červenci a srpen tento trend jen potvrdil. Obsazenost našich hotelů byla vyšší řádově kolem osmi až deseti procent, lidé navíc letos rezervovali svou dovolenou dřív než loni, volili delší pobyty a měli větší chuť utrácet," uvedl Blabla.

Velkým lákadlem je zlínská zoologická zahrada. "Červenec přepsal historickou tabulku návštěvnosti v uvedeném měsíci. Zoo si za svůj cíl vybralo téměř 150.000 osob. Zájem o návštěvu areálu zlínské zoo pokračoval i v měsíci srpnu. Během celé hlavní sezony jsme navíc zaznamenali velmi vysoký počet slovenských turistů," řekla mluvčí zoo Romana Bujáčková. V srpnu podle ní branami zoo prošel letošní půlmiliontý návštěvník.

Léto přálo také lázním. "V červenci a srpnu byly všechny hotely i penziony Lázní Luhačovice plně obsazeny. V uvedeném období jsme poskytli služby více než 6000 hostů, z nichž 30 procent se přijelo léčit prostřednictvím zdravotní pojišťovny," popsal výkonný ředitel společnosti Lázně Luhačovice Jiří Dědek. Z cizinců do lázní přijelo nejvíce Slováků.

Plno bylo také na Baťově kanále. "Obytné lodě byly téměř stoprocentně vytížené, plná byla i ostatní plavidla. Velký zájem byl i o cyklostezku podél kanálu," přiblížil ředitel obecně prospěšné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek. Obsazený byl o prázdninách i kemp a penzion Slovácký dvůr v Ostrožské Nové Vsi. "Museli jsme další lidi odmítat," uvedla recepční Andrea Bílková.

Naproti tomu provozovatelé koupališť z léta radost nemají. "Je to velmi slabé, oproti loňsku je návštěvnost poloviční," uvedl Lubomír Matoušek, ředitel městské společnosti Steza, která provozuje ve Zlíně koupaliště Zelené a Panorama i městské lázně. "Sezona byla velmi podprůměrná, 30 procent loňské," dodal vedoucí areálu u přírodního koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi Roman Mikoška.