Předseda unijních summitů Donald Tusk dnes před novináři jako termín této schůzky zmínil 16. září, diplomaté v zákulisí bruselských jednání hovořili o 15. září. Slovenský premiér Robert Fico se omezil na "polovinu září" s tím, že přesný termín je ještě třeba doladit se všemi účastníky.

Pro Slovensko, které od července unii předsedá, bude pořádání neformálního summitu velkou událostí. Fico připomněl, že lídři zemí unie se obvykle nyní scházejí vždy v Bruselu, naposledy se tak podle něj sešli v roce 2010 v Lisabonu při přípravě nynější lisabonské smlouvy.

"Pokusíme se vytvořit takové podmínky, aby to byl skutečně neformální summit. Summit, který jasně řekne, jak dál bude pokračovat EU," řekl Fico s tím, že schůzka by jako Bratislavský summit EU mohla vejít do evropských dějin.

Dnešní první debata o budoucnosti bloku po předpokládaném britském odchodu byla ale nutně velmi obecná, referendum se v Británii konalo teprve minulý čvrtek. Britský premiér David Cameron se se svými evropskými partnery sešel v úterý večer, zřejmě naposled. Formálně by měl rozhovory o odchodu země z EU zahájit až v září či říjnu jeho nástupce ve funkci.

"Otázka nestojí zda více či méně Evropy, ale výsledkem musí být, že budeme lépe dosahovat výsledků," poznamenala po dnešní neformální schůzce sedmadvacítky německá kancléřka Angela Merkelová. Připomněla konkrétní potřeby jako je snižování nezaměstnanosti mladých, kdy může pomoci jak větší spolupráce v některých oblastech, tak menší regulace či snazší dosahování výjimek jinde.

Silně dnes podle ní byla v jednacím sále slyšet potřeba lepšího vysvětlování občanům toho, jaké přínosy společný evropský projekt má či může mít. "Nelze se soustředit na více nebo méně regulace, ale dohlédnout na to, že dosáhneme toho, čeho dosáhnout chceme," dodala německá kancléřka.

Podle slovenského premiéra Fica není možné, aby EU na bezprecedentní britský krok reagovala jen opakováním svých obvyklých frází z minulosti. Unie podle něj nabízí mnoho pozitivního, ale je problém s prezentací těchto témat v samotných členských zemích. Na některé stávající politiky EU bude podle Fica ale potřeba reagovat hlubší diskusí a analýzou. V Bratislavě se tak podle něj bude mluvit nejenom o nové formě komunikace s veřejností, ale třeba také o politikách, které je třeba změnit. "Jestliže nyní většina obyvatel EU odmítá migrační politiku, tak pravděpodobně s tou samou politikou pokračovat nemůžeme," poznamenal. Připomněl také nespokojenost s tím, jak unie reaguje na vývoj hospodářství.

Český premiér Bohuslav Sobotka míní, že EU měla umět nabídnout občanům vyšší míru bezpečnosti a prosperity. "Pokud se bude Evropa schopna měnit, aby byla výkonnější a efektivnější, tak budeme společně silnější," podotkl.