Žaloba se týká 25 nemovitostí v centru Prahy, kde chtěla Arta vybudovat půdní byty. Podle firmy ale byly budovy v takovém stavu, že vestavby nebylo možné stavět bez dalších nákladů. Odstranění nedostatků vyčíslila na více než 58 milionů korun, ušlé nájemné za zpožděnou stavbu na dalších téměř 10,5 milionu korun. Celková žalovaná část připočítávala ještě úroky.

"Místo téměř 150 milionů korun včetně úroků nám městská část zaplatí pouze 48,3 milionu korun. Tato částka nepokrývá ani prosté náklady na odstranění vad na 29 předmětných objektech," uvedla v prohlášení Tykačová. Podle ní má ale výsledek i nefinanční hodnotu, protože vleklý spor konečně skončí.

"Uzavřením dohody by se nárok, který byl včetně nákladů řízení ke konci března ve výši asi 154,5 milionu korun a každým měsícem by narůstal o více než 550.000 korun, snížil o 106,2 milionu korun," píše se v důvodové zprávě k usnesení zastupitelstva.

Přestavbu půdních prostor si radnice objednala před lety u firem Navatyp, Centra a Sever. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale tendr zrušil, způsob zadání zakázek byl podle něj nezákonný. Protože firmy už některé práce vykonaly, radnice se s nimi musela vyrovnat.

Opozice kritizovala, že v materiálu chybí, jak se prodej půd uskutečnil a kdo nese odpovědnost za škodu. "V minulosti vyplatila městská část po prohrané arbitráži stovky milionů korun firmám Centra, Navatyp a Sever. Pak většinu půd začaly skupovat dvě Tykačovy firmy - Arta a Meltex. Obě pak obec zažalovaly o dalších zhruba 230 milionů korun," řekla zastupitelka Kateřina Klasnová (Zelená pro Jedničku).

Rozhodci Praze 1 přisoudili k zaplacení částku 534 milionů korun. S výší vyrovnání s firmou Sever, které poslala 209 milionů, ale radnice nesouhlasila a rozhodnutí napadla u soudu, který po několika letech vyhrála. Společnost odškodné navýšila na miliardu, soud poté rozhodl, že 140 milionů korun náleží Praze 1 zpět. V nové soutěži po zrušeném výběrovém řízení získaly obálkovou metodou devět desítek půd firmy Arta a Meltex.