Vedení pražské Strany zelených večer konstatovalo, že nesystémový zásah do pravomocí Stropnického je v rozporu s koaliční smlouvou a hrubým překročením hranic spolupráce a poměry v koalici brání v plnění programového prohlášení rady města. Zelení současně dál plně podporují spojení s lidovci a STAN v Trojkoalici v radě města, uvedli v prohlášení.

Bouřlivě diskutované stavební předpisy jsou předmětem zájmu už několik měsíců. "Neschopnost náměstka Stropnického vyřešit problém s pozastavenými stavebním předpisy začala vážně ohrožovat zájmy Prahy a hrozí nám odejmutí práva vydávat si samostatně pražské stavební předpisy," uvedla Krnáčová. V takové situaci podle ní není nadále možné přihlížet Stropnického experimentům.

Primátorka dnes vlastní podobu předpisů předložila radě, která je hlasy ANO a ČSSD přijala. Detaily předpisů primátorka na dotaz novinářů komentovat nedokázala s odkazem na to, že je připravoval její sekretariát. Návrh nyní magistrát rozešle k připomínkování radnicím a poté ke schválení ministerstvu pro místní rozvoj a k notofikaci Evropské komisi. Přijaté a schválené by měly být podle Krnáčové do konce letošního roku.

Kvůli dnešnímu hlasování rady se mimořádně sešel zastupitelský klub Trojkoalice, který chce situaci řešit na koaličním jednání. Stropnický v dopise straníkům napsal, že situaci v koalici považuje za neudržitelnou. "Změny se nekonají, staré projekty a praktiky pokračují, Trojkoalice je přehlasovávána faktickým spojenectvím přátel starých pořádků ANO a ČSSD, a tak pouze přihlížíme politice zažít město stejně," uvedl. Výroky Krnáčové označil lži a jí předloženou podobu předpisů za kompilát, který dává prostor korupci.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Novela, kterou předkládal Stropnický, přináší mimo jiné novou regulaci velkoplošné reklamy a změny při výstavbě v metropoli. Zavádí výškovou regulaci budov, klade důraz na volnou prostupnost města, na alternativní způsoby dopravy a na energetickou šetrnost budov. Bouřlivou mediální roztržku přinesla na přelomu roku především nová regulace reklamy, s níž nesouhlasí billboardová lobby.

Účinnost původních stavebních předpisů v lednu na 15 měsíců pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj. V novele stavebního zákona zároveň navrhlo, aby Praha ztratila právo na vlastní stavební předpis.