Největšími investicemi pro příští rok budou modernizace gynekologicko-porodnického a pediatrického oddělení slánské nemocnice, kde bude investice města činit zhruba 27 milionů korun, a první část opravy a rozšíření slánské čistírny odpadních vod, na kterou má město příští rok připraveno více než 11 milionů korun. "Město musí co nejdříve zlepšit zpracovávání odpadních vod," uvedl místostarosta města Pavel Zlámal (ANO). Technologie čistírny už totiž nevyhovuje normám Evropské unie.

Slánská čistírna odpadních vod se měla začít podle dřívějších plánů opravovat letos, což se ale kvůli nevyjasněným podmínkám provozování čistírny nestihlo. Město tak možná nebude moci využít přidělenou devadesátimilionovou dotaci od EU. Za více než 110 milionů korun měla být čistírna zmodernizována a její kapacita by měla vzrůst téměř o polovinu.

Opoziční zastupitelé kritizovali na rozpočtu například snížení některých výdajů na kulturu. „Kritizuji až nesmyslné škrty na příspěvkových organizacích a na platech zaměstnanců,“ uvedl zastupitel Martin Hrabánek (ODS). Podle starosty Pavla Záloma (ČSSD) byl rozpočet pro rok 2015 sestavován oproti minulým letům jinak v tom, že do jeho přípravy vedení města zapojilo všechny vedoucí odborů. "Někteří k tomu přistoupili zodpovědně a spolupracovali, někteří donesli podklady, které se tady dnes diskutují, až týden nebo 14 dní poté," uvedl Zálom.

Na splátky úvěrů půjde z rozpočtu asi 17 milionů korun, největší splátkou je za ta za parkovací dům, která činí přes 15 milionů korun. Parkovací dům za asi 90 milionů korun byl otevřen minulý rok v lednu a město ho bude splácet ještě tři roky.

Minulý rok město hospodařilo s přebytkem 41 milionů korun. Příjmy za loňský rok činily 272 milionů korun a výdaje 231 milionů. Plánované výdaje města byly nižší zhruba o devadesát milionů korun. Důvodem je odsunutí některých velkých investičních akcí, jako jsou čistírna odpadních vod nebo rekonstrukce Husovy třídy. Výsledky letošního hospodaření ještě město nezveřejnilo.

sbe jpt