"Je jich více než loni, a to stále nepříznivé situaci s ovocem navzdory. Přisuzujeme to především tomu, že jsme letos začali s přípravami dříve, a mírné obměně zájemců o zhodnocení jejich vzorků," uvedl Motyčka.

Jako vždy přišlo nejvíce vzorků slivovice. "Pokud mám vypíchnout něco z letošních specifik, tak opět posílila kategorie 'ostatní', což je dáno především tím, že nedostatek švestek a tradičních druhů ovoce zvyšuje zájem o pálení i méně obvyklých druhů ovoce, například mirabelek, špendlíků nebo renklód, které jsou v období, kdy je dostatek švestek, trochu stranou zájmu pěstitelů," uvedl Motyčka.

Vzorky hodnotí v základním kole 40 komisí s asi 350 hodnotiteli. "Hodnotí ve dvou kolech všechny vzorky. Letošní změna je v tom, že do finále postupuje od každé komise a z každého kola nejlepší vzorek, tedy celkem finálových 80 vzorků, které hodnotí dvacetičlenná komise," uvedl Motyčka. Vítězové koštu budou vyhlášeni tradičně v sobotu po soutěži v pojídání knedlíků.

Likérka dnes na koštu také uvedla na trh prémiovou Vizovickou slivovici 2016, která vznikla ze švestek, jež se urodily v sadech likérky před dvěma lety, také degustační sadu Vizovických slivovic i Československou slivovici. "Je to náš příspěvek k oslavám stého výročí založení republiky a jde o loňskou slivovici půl na půl smíchanou ze slovenských a českých švestek," řekl Motyčka.

Hudební program festivalu začne dnes v 16:00, hlavní hvězdou je letos Jarek Nohavica. Vystoupí také Arakain s Lucii Bílou, kapely Divokej Bill, Mig 21, Mandrage, Jelen, Mirai či zpěvačka Ewa Farna.

Policisté budou ve Vizovicích ve zvýšené míře dohlížet na pořádek v ulicích města, procházet stanovými městečky a kontrolovat dodržování pravidel silničního provozu i absenci alkoholu a drog u řidičů za volanty automobilů. "Apelujeme na všechny návštěvníky festivalu, aby byli obezřetní a převzali zodpovědnost nad svými osobními věcmi, cennostmi a penězi. Každoročně se zejména v období letních festivalů setkáváme s krádežemi jak ze stanů, tak ze zaparkovaných automobilů, v nichž návštěvníci často nechávají viditelně na sedadlech kabelky či batohy, které lákají zloděje," uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.