"Po padesáti letech se do Lucerny vracíme, abychom si atmosféru tehdejších festivalů připomněli za účasti kapel, které na nich hrály," uvedl Rössler.

V Lucerně zahrají Energit, George and Beatovens, Jazz Q Martina Kratochvíla, Vladimír Mišík & Etc..., Prúdy, Lešek Semelka a S.L.S., Synkopy 61 a The Primitives Group. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro.

První Československý beatový festival se konal v prosinci 1967. "Vyvstala zákonitá nutnost nějakého podobného podniku, jakožto prostředku k uvedení naší beat music na širší platformu a její zařazení na právoplatné místo v kulturním životě; chceme ukázat, že není onou pouhou ́periferní záležitostí, jak se ještě mnoho lidí mylně domnívá," napsal v roce 1967 ve festivalových novinách Beat Festival Express tajemník festivalu Miloslav Langer.

Atmosféru druhého Československého beatového festivalu v prosinci 1968 poznamenala srpnová okupace vojsky Varšavské smlouvy, i když se na něm nekonaly žádné politické protesty. "Okruh lidí okolo mne nebyl zas tak politicky angažovaný. Ta naše hudba totiž tenkrát neměla ten pozdější politický náboj. Byla to sice formou revolta, ale stejná jako kdekoliv na Západě," podotkl k tomu zpěvák Michal Prokop.

Třetí československý beatový festival Praha konaný v dubnu 1971 byl ovlivněný normalizací a faktem, že konal pod dohledem Svazu socialistické mládeže. Mimo jiných na nesoutěžní přehlídce zahráli Blue Effect, Majestic, Bluesmen, Progress Organisation, Collegium Musicum nebo Dežo Ursiny a Provisorium. Dorazili i zahraniční hosté Czesław Niemen (Polsko), Neoton a Omega (Maďarsko) nebo Livin ́ Blues (Nizozemsko).

Po roce 1989 se uskutečnilo několik akcí, které se pokusily na někdejší československé beatové festivaly navázat. Například v roce 1992 se v nostalgické atmosféře Lucerny konaly Pražské rockové dny, později se zde několikrát sešli příznivci bigbítu na Československém Beatfestu.