"Zúčastnili jsme se soutěže, kterou k 60. výročí vzniku Laterny magiky vyhlásil ředitel Národního divadla," řekl dnes novinářům vedoucí uměleckého souboru Laterny magiky Pavel Knolle, který inscenaci režíruje. Scénář napsal spolu se Štěpánem Pecharem, Davidem Stránským a Lukášem Trpišovským. Knolle uvedl, že záměrem tvůrců bylo vytvořit vizuální inscenaci o pocitech a na scéně se objeví průsečíky pocitů, které se k dětství a hrátkám ve všemožných zahradách váží.

Podle Pechara tvůrci opustili vizuální podobu díla Jana Trnky a ponechali si jen několik rekvizit jako trpaslíka nebo kocoura. Onen mluvící mrzutý kocour, které se hrdinové knížky bojí, je podle Knolleho symbol dospělého, s nímž se jako dítě setkal každý - někdo ho měl v trochu odtažitém dědovi, někdo v sousedovi, jiný v hlídači parku, který neustále střežil své teritorium.

A zatímco v Trnkově Zahradě její hrdinové vstoupí do tajemné zahrady jako malí kluci a odejdou po mnoha prožitých dobrodružstvích jako dospělí, v inscenaci Laterny magiky přijdou do zahrady jako dospělí a stanou se dětmi.

Zahrada využívá technických možností a principů Laterny magiky. "V představení budou použity velkoplošné projekce ze tří projektorů, jeden na klasickou přední projekci a dva pro projekci na podlahu. Velkoplošné projekce budou zároveň mapovány na jednotlivé segmenty scénografie. Jako doplňkové budou využity projekce z malých přenosných projektorů, které budou obsluhovat tanečníci přímo na jevišti," uvedl Knolle. Veškeré filmové projekce tvoří digitálně animované kresby Terezy Bartůňkové.