"Odkaz Olgy Havlové je mi určitě blízký. Výstavu jsme doplnili o přednášku paní Dany Němcové, která je členkou správní rady nadace," uvedla. S ní přijela ještě její předsedkyně Milena Černá. Pro obec na rozhraní tří krajů dohodla expozici Magda Pištorová, předsedkyně dozorčí rady nadace, která tam má chalupu. Samotný Mladý Smolivec má 200 obyvatel, spolu s pěti vesnicemi, které pod něj spadají, tam žije 700 lidí.

"Olga byla v podstatě plachý člověk, nechtěla se fotografovat," uvedla Černá. Snímky pořídili díky své důslednosti profesionální fotografové Ondřej Němec, Přemysl Fialka, Gabriela Čapková a další. Zobrazují setkání Olgy Havlové s dětmi a dospělými se zdravotním postižením, z prostředí tehdejších psychiatrických léčeben a ústavů sociální péče, ale také se spřízněnými osobnostmi jako jsou princezna Diana, herec Alain Delon a španělskou princeznou Kristýnou.

"Já si myslím, že je dobré mít určité vzory na očích a zejména pro ty mladé lidi, aby věděli k čemu a ke komu se vztahovat," řekla ČTK Němcová. Výbor dobré vůle podle ní věnuje hodně pozornosti starým lidem a hospicové a paliativní péči. "Požadavků je hodně, nemůžeme je všechny splnit. Spíš se snažíme soustředit na ty podpůrné organizace, které dlouhodobě vedou nějaká zařízení," uvedla.

Po ČR i po cizině putují podle Černé nepřetržitě už osm let čtyři sady fotografií. "Každý měsíc jsou na čtyřech místech," řekla projektová manažerka nadace Libuše Bautzová. Letos vysadila nadace k nedožitým 85. narozeninám bývalé první dámy po celé ČR 85 stromů. "V každém městě a obci jsme viděli, že to má strašně moc příznivců a že ten její odkaz opravdu žije," uvedla.

Olga Havlová se narodila 11. července 1933 jako Olga Šplíchalová. Za exprezidenta Václava Havla se provdala v roce 1964. Za normalizace po boku svého muže aktivně působila v disentu. V době jeho věznění pokračovala v práci na samizdatové edici Expedice, a byla proto obviněna z podvracení republiky. Zemřela po těžké nemoci dne 27. ledna 1996.