"Výstava nazvaná Milan Knížák - Žít jinak! je koncipována jako 'neúplná retrospektiva' zaměřená především na výtvarnou část Knížákova díla, přičemž sleduje zejména jeho práci s textem v tomto médiu," uvedla autorka výstavy Rea Michalová.

Lidé se prostřednictvím dokumentárních panelů seznámí s Knížakovými akcemi z 60. a 70. let. Výstava nabízí i díla z počátku 90. let jako Mutanti či Černá Václavka. Autorův návrat k malbě dokládají obrazy vzniklé v novém miléniu.

Osmasedmdesátiletý výtvarník, hudebník a performer byl také ředitelem pražské Národní galerie a rektorem Akademie výtvarných umění v Praze. "Jeho dílo i postoje stále fascinují a zároveň dráždí svou neskrývanou přímočarostí. Tvorbou i osobností nastavil české společnosti zrcadlo, jehož obraz nebyl po chuti všem, ale z pohledu autora byl bytostně pravdivý. A jeho přístup, nebýt konformní, ale dělat vše za každou cenu jinak, je patrný i na naší výstavě," uvedl kurátor výstavy Ivan Bergmann.

Připravena je také komentovaná prohlídka výstavy s Knížákem, uskuteční se 11. ledna. "Po ní bude následovat večer poezie Básníci v Prostoru Zlín, který bude poeticky doprovázet výstavu za autorovy účasti. Hostem večera bude Jaroslav Kovanda," uvedla Babicová.