"Miroslav Zikmund procestoval více než osm desítek států, díky čemuž vzniklo přes 20 knih a řada rozhlasových a filmových reportáží. Kromě krátkých snímků se diváci mohli kochat i celovečerními filmy z cest, které podnikl se svým přítelem, inženýrem Jiřím Hanzelkou," uvedla mluvčí.

Zikmundovi bude v únoru příštího roku sto let. Jubileum připomenou filmy, besedy i výstavy, na jejichž přípravě organizátoři festivalu spolupracují s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Klubem Hanzelky a Zikmunda. "V návaznosti na toto téma tak mezi hosty festivalu nebudou chybět ani významní čeští cestovatelé, popularizátoři a dobrodruhové, se kterými se diváci budou moci setkat nejen v rámci filmových besed," uvedla Martykánová.

Struktura festivalu se změní, kromě tradiční soutěže a sekce nazvané Festival Classics se přehlídka příští rok zaměří na téma Objevuj&Poznávej. "Diváci se mohou těšit na filmové poznávání a objevování ve třech oblastech: Příroda, Lidé a Země," uvedla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. V sekci se bude promítat více než 40 filmů a dokumentů.

V sekci věnované přírodě festival představí přírodopisné dokumenty. "Kapitola věnovaná tématu Lidé se zaměří na celovečerní hrané filmy o původních obyvatelích různých koutů světa - od Inuitů, Austrálců, Maorů, Indiánů a řady dalších, jejichž prostřednictvím budeme moci nahlédnout do neobyčejných životů těchto etnických skupin," uvedla Martykánová.

Sekce Země uvede profil balkánské kinematografie. "V 15 celovečerních hraných filmech poznáme temperamentní a pohostinnou atmosféru zemí bývalé Jugoslávie, ale třeba také Albánie či Bulharska. Festivalová dramaturgie se ve všech sekcích drží svého profilu, tedy festivalu filmů, v nichž je v hlavní linii dítě či dospívající. Právě toto zaměření nabídne unikátní filmové kolekce, jejíž témata jsou nahlížena z dětské perspektivy," řekla Martykánová.

Zlínský filmový festival je nejstarší a největší přehlídkou svého druhu na světě. Letošní 58. ročník navštívilo přes 125.000 lidí. Hlavním tématem byl československý film pro děti a mládež u příležitosti sta let české státnosti a 120 let československé kinematografie.