Pokud se tak stane, celá komise rezignuje. ČTK o tom dnes informoval její člen, děkan Divadelní fakulty JAMU v Brně Petr Francán. Staněk ale dnes ČTK sdělil, že o udělení ceny Schormovi dosud nerozhodl. V každém případě budu respektovat přání rodiny, uvedl. Podle jeho mluvčí Simony Cigánkové jde o rozhodnutí Staňkova předchůdce. "Ministr Staněk je nyní v zahraničí a vrací se ve středu, kdy bude mít možnost seznámit se s fakty i podklady a jistě rozhodnutí vydá," uvedla mluvčí.

Státní cena za překlad a Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby, filmu a audiovize a výtvarného umění a architektury se mají předávat 21. října v Praze.

Komplikace provázejí už několik měsíců Státní cenu za literaturu. Kvůli nesouhlasu s politikou vlády ANO a ČSSD s podporou komunistů na členství v porotě rezignoval básník Petr Hruška a další tři její členové. Hruška Státní cenu za literaturu označil za ocenění reprezentativní, jež "nereprezentuje pouze oceněného spisovatele, ale i vládu".

Na rozdíl od Hrušky členové komise filmové vnímají udělení ceny jako apolitický počin, vyplývající čistě z kvality audiovizuálního díla nominovaných tvůrců. Komise vybrala jednu žijící osobnost a režiséra Evalda Schorma in memoriam. "Jsme přesvědčeni, že je správný čas připomenout tvůrce, kterého politická nepřízeň nezlomila a který v letech zákazu filmové činnosti přesunul těžiště své režijní práce od filmu směrem k divadlu," uvedla komise.

Schormova rodina se rozhodla cenu nepřijmout. Jeho manželka Blanka to minulý týden Staňkovi oznámila dopisem, ministerstvu to sdělila telefonicky už před měsícem. "Myslíme si, že by bylo ironií osudu, kdyby měl Evald Schorm, který byl téměř celý svůj život osobně i profesně deptán komunistickým režimem, přijmout in memoriam cenu od současné vlády, jež vznikla za výrazné podpory komunistické strany a jež je vedena člověkem, který spolupracoval s StB," napsala Schormová. Zdůraznila, že ona i její syn mají v úctě laureáty z minulosti a cítí velký respekt a vděčnost k odborné komisi, která Schorma na cenu navrhla. Ocenila také to, že Staněk i jeho předchůdce návrh akceptovali. Kopii dopisu dnes ČTK zaslal její syn Oswald.

Komise se dohodla s Asociací režisérů, scenáristů a dramaturgů (ARAS), že cenu s vědomím Schormovy rodiny převezme a uloží ji do archivu asociace. Výsledek jednání komise sdělila ministru Staňkovi. "Poté, co zjistil, že důvody k nepřevzetí ceny rodinou Schormových jsou politického rázu, rozhodl se cenu Evaldu Schormovi in memoriam neudělit," uvedl Francán.

"Udělení ceny je vzdáním úcty výrazné osobnosti české kultury. Nic víc, nic míň. Jakékoliv další důvody, vedoucí k neudělení ceny, jsou zcela marginální a eticky i lidsky nepřijatelné," uvedl Francán. Neudělení ceny je podle komise vyjádřením zvůle moci. Nebude-li režiséru Evaldu Schormovi in memoriam udělena Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize, celá komise rezignuje.

Členové poroty, která letos vybírala laureáta Státní ceny za literaturu, odstoupili poté, co kandidáta ministrovi navrhli. Ministr předpokládal, že ceremoniál se uskuteční podle plánu. Navržený Jiří Hájíček ale v září ministrovi oznámil, že ji nepřevezme. Zdůvodnil to tím, že členové poroty, kteří odstoupili, cenu zpolitizovali. Ministerstvo poté rozhodlo, že Státní cena za literaturu se letos neudělí.